Prednovoletna ekskurzija klasikov v Mantovo, Parmo, Ferraro in Bologno od 27. do 28. decembra 2016

38 klasikov Prve nas je del novoletnih počitnic preživelo nadvse aktivno. 27. decembra smo se nekaj po tretji uri zjutraj odpravili na osemurno vožnjo proti Mantovi. Ko smo prispeli, nas je iz jutranje utrujenosti prebudil pogled na mestece ob jezeru, ki se je kljub megleni vremenski napovedi že lesketalo v prvih žarkih jutranjega sonca. Odpravili smo se v središče mesta do renesančne bazilike Sv. Andreja, ki obiskovalcu ponuja ponuja marsikaj: od stolpa z zvonikom iz 15. stoletja do čudovitih fresk in poslikanih zidov in stropa kupole. V nadaljevanju smo se sprehodili do bližnje Vojvodske palače in si ogledali izjemne poslikave iz srednjega veka in renesanse, ki krasijo njene številne sobane. Dih jemajoče so bile tudi freske v Palazzo Del Te; najbolj znamenita je Padec Gigantov v sobi Sala dei Giganti.
Sledila je vožnja do Parme, kjer smo po prihodu najprej imeli uro prostega časa za samostojno raziskovanje mesta. Po odmoru smo si v palači Palazzo Pilota ogledali renesančno gledališče Teatro Farnese ter bogato arheološko in umetnostno zgodovinsko zbirko. V prvem večernem mraku smo se sprehodili še do čudovitega romanskega kompleksa stolnice, zvonika in krstilnice.
Po večernem prihodu v mestece Ferrara smo se namestili v mladinskem hotelu Estense, nato pa se odpravili na večerjo in raziskovanje novoletno okrašenega mestnega središča. Okrog polnoči smo se, utrujeni od napornega vendar hkrati čudovitega in vtisov polnega dne, odpravili v postelje.
Jutro smo začeli z zajtrkom, kateremu je sledil hitri odhod iz Ferrare v 60 kilometrov oddaljeno Bologno. V mestu, znanem po testeninah, omaki in mortadeli, smo se najprej povzpeli na skoraj 100 metrov visok srednjeveški stolp Torre degli Asinelli, s katerega smo v jasnem vremenu imeli čudovit razgled na celotno mesto in obronke Apeninov v daljavi. V nadaljevanju smo obiskali še kompleks srednjeveške cerkve Sv. Štefana, renesančno palačo, v kateri je stoletja bil sedež najstarejše evropske univerze, ter arheološki muzej. Skupne dejavnosti smo zaključili z ogledom desete največje cerkve na svetu, bazilike Sv. Petronija. Da si Bologno zapomnimo ne le po umetnostnozgodovinski ampak tudi po kulinarični plati, smo si pred odhodom vzeli še uro in pol za kosilo.
Izlet smo zaključili tako, kot se za klasike spodobi: za nekaj ur smo se vrnili v Ferraro, kjer smo obiskali muzej z najboljšo etruščansko zbirko v severni Italiji, ato pa smo se polni vtisov v poznih popoldanskih urah odpravili nazaj proti štajerski prestolnici.

Besedilo: Erik Kladošek & Sara Holjević, 1. A
Fotografije: Lucija Kuntner, prof., Urban Tušek


London 2016

Septembra se je 29 dijakov 2. letnikov s profesoricama Fabrici Robnik in Praprotnik vrnilo z ekskurzije v Veliki Britaniji. V sklopu šolskega projekta Shakespeare400 je bil prvi dan organiziran izlet v Shakespearjev rojstni kraj, Stratford upon Avon, ki se je izkazal za izredno mirno in romantično mesto prežeto s Shakespearjevimi simboli.

V četrtek smo se podali v Greenwich, zeleni predel Londona, in tam obiskali Thomas Tallis School, kjer so nam tamkajšnji dijaki in profesorji razkazali svojo skoraj novo šolo, ki je bila prava paša za oči. Imajo vse razen bazena, so se pohvalili. Razložili so nam, kako njihova šola in šolski sistem delujeta, in dogovorili smo se za sodelovanje v bližnji prihodnosti ter jih obdarili s simboličnimi frizbiji, nad katerimi so bili navdušeni tako dijaki kot tudi profesorji.

Petek, sobota in nedelja so nam ponudili številne oglede in veliko prehojenih kilometrov po Londonu. Ogledali smo si nekaj znamenitosti, med drugim St. Paul’s Cathedral, Tate Modern, The Globe Theatre, The Tower of London, The Buckingham Palace, The Natural History Museum, The National Gallery in The British Museum. Letos smo bili deležni tudi tipičnega angleškega vremena in okusili vonj po londonskem dežju. V nedeljo zvečer smo poleteli nazaj proti domači Sloveniji.

London, na svidenje septembra 2017!