London 2016

Septembra se je 29 dijakov 2. letnikov s profesoricama Fabrici Robnik in Praprotnik vrnilo z ekskurzije v Veliki Britaniji. V sklopu šolskega projekta Shakespeare400 je bil prvi dan organiziran izlet v Shakespearjev rojstni kraj, Stratford upon Avon, ki se je izkazal za izredno mirno in romantično mesto prežeto s Shakespearjevimi simboli.

V četrtek smo se podali v Greenwich, zeleni predel Londona, in tam obiskali Thomas Tallis School, kjer so nam tamkajšnji dijaki in profesorji razkazali svojo skoraj novo šolo, ki je bila prava paša za oči. Imajo vse razen bazena, so se pohvalili. Razložili so nam, kako njihova šola in šolski sistem delujeta, in dogovorili smo se za sodelovanje v bližnji prihodnosti ter jih obdarili s simboličnimi frizbiji, nad katerimi so bili navdušeni tako dijaki kot tudi profesorji.

Petek, sobota in nedelja so nam ponudili številne oglede in veliko prehojenih kilometrov po Londonu. Ogledali smo si nekaj znamenitosti, med drugim St. Paul’s Cathedral, Tate Modern, The Globe Theatre, The Tower of London, The Buckingham Palace, The Natural History Museum, The National Gallery in The British Museum. Letos smo bili deležni tudi tipičnega angleškega vremena in okusili vonj po londonskem dežju. V nedeljo zvečer smo poleteli nazaj proti domači Sloveniji.

London, na svidenje septembra 2017!

Državno tekmovanje iz znanja o sladkorni bolezni

Državno tekmovanje iz znanja o sladkorni bolezni je potekalo v soboto, 19. novembra, v Lendavi. Prvo gimnazijo sta zastopali Vanja Kolanović (3.B) in Patricija Kohek (2.F). Vanja je dosegla zlato priznanje, Patricija pa srebrno.


Ekskurzija maturitetnih skupin za biologijo

14. 10. sta se obe maturitetni skupini v spremstvu profesoric in laboranta odpeljali v Ljubljano, kjer smo kljub dežju preživeli poučen in pester dan.

Obiskali smo živalski vrt, kjer so nam pripravili spoznavanje nekaterih živali in ogled živalskega vrta. Naučili smo se marsikaj novega o živalih in občutili, kako je, če ti za vrat diha kača. 🙂

V Biološkem središču nam je dr. Iztok Tomažič pripravil zanimivo predavanje in nam predstavil številne živali. Njegova nalezljiva navdušenost nad biologijo je na nas naredila velik vtis.

Ekskurzijo smo končali z obiskom Prirodoslovnega muzeja Slovenije, kjer smo na zanimiv način obnovili znanje o evoluciji in si ogledali številne zanimive zbirke. Čudili smo se kljunašu in občudovali tropske metulje.

Ekskurzija MS BIO

Prvo mesto v debati

V soboto, 4. 2. 2017, smo se udeležili debatnega tekmovanja. Na Gimnaziji Kranj smo prepričljivo zagovarjali svoja stališča in zmagali. Dijaki so v slovenskem delu turnirja pridobili prvo mesto, druga ekipa pa sedmo. Poleg tega smo dobili nagrado za desetega najboljšega govorca. Debaterji: Jimmy Zakeršnik, Nejc Ješovnik, Brin Žvan, Dorotea Pittner in Miha Frangež so bili odločni v svojih premislekih. Razpravljali so o trditvi Zasebnost je pomembnejša od varnosti.


Debatni turnir na II. gimnaziji Maribor

V soboto, 10. 12. 2016, je bil na II. gimnaziji Maribor debatni turnir. Dijaki so razpravljali o različnih temah, ki zadevajo družbeno življenje. Debaterji: Brin Žvan, Nejc Ješovnik, Jimmy Zakeršnik, Timotej Bedenik, Žan Legat, Mark Čegovnik, Žan Blejc Vončina, Aljaž Cimperc in Miha Frangež, so bili ponovno uspešni. Brin, Nejc in Jimmy so zasedli četrto mesto med ekipami. Nejc je prejel še priznanje za šesti najboljši govor, Brin pa za deseti. Tudi preostali dve ekipi sta bili dobro pripravljeni. Vseh govorcev je bilo 54, ekip pa 18.

image


Debatno tekmovanje

Udeležili smo se debatnega tekmovanja na Gimnaziji Ormož. V soboto, 22. 10. 2016, so dijaki razpravljali o vprašanju, ali bi za splav morala soglašati oba, ženska in moški, odgovorna za spočetje. Debatirali so: Dorotea Pittner, Miha Frangež, Tina Zelenko, Jimmy Zakersnik, Nejc Ješovnik. Med 50 ekipami so osvojili 13 mesto.

Delavnica iz francoske glasbe

V torek, 31.1.2017 je dijake prvega letnika, ki se učijo francoščine, obiskala francoska profesorica Caroline Dewit, ki pod okriljem Francoskega inštituta v Ljubljani potuje po Sloveniji ter navdušence francoščine navdihuje s svojimi delavnicami.

Dijaki so na delavnici razvijali besedišče, izgovorjavo, spoznali elemente francoske kulture ter s petjem aktivno sodelovali pri glasbenem ustvarjanju Caroline Dewit. Z veseljem pričakujemo še več podobnih dogodkov.

Une locutrice native est venue chez nous pour nous entraîner la pronunciation française. Mademoiselle Caroline a joué de la guitare et nous avons chanté. J’aime beaucoup ce type de cours et j’éspère que nous aurons encore quelques opportunités pour avoir des cours avec un locuteur natif.

 

Rebeka Sajko, 1.b


Državno tekmovanje iz znanja francoščine

V soboto, 19.11.2016 je v Ljubljani potekalo državno tekmovanje iz znanja francoščine, na katerega sta se uvrstili Eva Malovrh ter Eva Košar iz 4.b.

Eva Malovrh je dosegla 2. mesto ter s tem zlato priznanje.

BOBER 2016

Za nami je šolski del tekmovanja v računalniškem razmišljanju, Bober. Letos je tekmovalo 65 tekmovalcev. Bronasto priznanje so dosegli:

1. letnik
Aljaž Divjak
Barbara Kos
Tina Lipovec
Alen Peklar
Eva Karolina Soršak
Larisa Skok
Anže Vaupotič
Sara Žunič

2. letnik
Tit Kovačič
Matic Malnar
Luka Plos
Vid Rebol
Sara Zavernik

3. letnik
Kaja Bračič
Sarah Ramadani

4. letnik
Janko Gruden

Knjižica z rešitvami je dosegljiva na http://dajmi.fri.uni-lj.si/bober/Bober-2016-solsko.pdf.

Območno tekmovanje za Cankarjevo priznanje

V sredo, 25. januarja, je na II. gimnaziji Maribor potekalo območno tekmovanje za Cankarjevo priznanje. Objavljamo uradne rezultate.

Na 2. stopnji se je na državno tekmovanje uvrstila Nika Matanović, srebrno priznanje pa poleg nje prejmeta še Tia Senekovič in Sara Nežmah.

Na 3. stopnji sta se na državno tekmovanje uvrstili Eva Malovrh in Vita Lipnik, ki tudi prejmeta srebrno priznanje.


Obisk Toneta Partljiča

V sredo, 7. 12. 2016, nas je v okviru festivala “BRATI GORE 2016” obiskal pisatelj, dramatik, scenarist in politik Tone Partljič.
Tone Partljič je letošnji dobitnik Prešernove nagrade za življenjsko delo, prav tako pa je bila njegova drama Ščuke pa ni, ščuke pa ne izbrana za eno izmed knjig za Cankarjevo tekmovanje.
Pogovor z njim je potekal v šolski čitalnici, vodila pa ga je Andreja Ketiš Radič, dijakinja 4. D. Tone Partljič je s svojim govorom in nastopom pritegnil puslušalce ter poskrbel za sproščeno vzdušje. Povedal je nekaj o sebi, kako je postal pisatelj, kdo ga je spodbudil k pisanju ter koliko časa posveti pisanju posamezne knjige. Povedal je tudi nekaj besed o svojih srednješolskih dneh ter dodal zanimivo prigodo. Na koncu je dijakom 1. in 2. letnika svetoval, kako lahko napišejo čim boljši esej.

TEKMOVANJE IZ ZNANJA KEMIJE 2016

Bronasta Preglova priznanja so prejeli:

1.letnik: Bruno Kulaš, Vid Lobnik, Jaša Pavčič, Maša Ćaćić, Robert Babič,

2.letnik: Niko Ćaćić,

3.letnik: Miha Šalamun, Maruša Mihelič in

4.letnik: Jure Čačilo, Ajda Godec, Ana Lobnik, Tilen Kamenski, Nika Marin, Jernej Debevc in Jan Senekovič.

Na državno tekmovanje, ki bo v soboto, 7.maja 2016 v Ljubljani, so se uvrstili:

Bruno Kulaš, Vid Lobnik, Niko Ćaćić, Miha Šalamun in Jure Čačilo.

DRŽAVNO TEKMOVANJE IZ ZNANJA LATINŠČINE

V petek, 16. junija, je bila v dvorani Zemljepisnega muzeja ZRC SAZU podelitev priznanj najbojšim dijakom na državnem tekmovanju v znanju latinščine.
Na prireditvi so nastopile naše dijakinje Nuša K., Urška, Vanja in Zarja iz 3. b, in sicer z recitalom Heziodove Muze.

1. mesto v državi in zlato priznanje je dosegla Zarja Lampret Prešeren iz 3. b,
Vanja Kolanovič iz 3. b je prejela srebrno priznanje,
Jurij Petek, Zala Reich (oba iz 3. b) in Gal Tišler (iz 3. a) pa so prejeli bronasta priznanja.

Vsem tekmovalcem iskreno čestitamo!

 

Izjemni dosežki v znanju nemščine

Na državnem tekmovanju v znanju nemščine za 2. in 3. letnik, ki je potekalo 11. 2. 2016 v Ljutomeru, so naši dijaki tudi letos dosegli izvrstne rezultate.

3. letnik

Patrick Pojškruh, 3. G – ZLATO priznanje (1. mesto)

Mirjam Orožen, 3. G – ZLATO priznanje

2. letnik

Vid Vajnhandl, 2. C – ZLATO priznanje (1. mesto)

Nika Vidrih, 2. C – ZLATO priznanje

Klaudia Koren, 2. D – ZLATO priznanje

Mihaela Orožen, 2. B – ZLATO priznanje

2. letnik – 1. tuji jezik

Nikolaus Molinari, 2. A – ZLATO priznanje (1. mesto)

 

SREBRNA priznanja so osvojili  Zala Tomažič, Sarah Ramadani, Zoya Tisaj in Istok Cerić.


VEČER NEMŠKE GLASBE V SLIKAH


ENODNEVNO RAZISKOVANJE GRADCA

V soboto, 6. decembra smo tradicionalno obiskali mesto Gradec. Mnogim pomeni mesto le raznovrstnost nakupovalne izbire, to soboto pa smo to spremenili, saj smo si mesto ogledali na drugačen način in počasi odstranjevali skrivnostne tančice mesta. Ena od skrivnosti je bila vsekakor razstava v otroškem muzeju Frida&Fred, kjer smo razmišljali o globalizaciji in z interaktivnimi nalogami spoznavali razsežnost le-te. Z veseljem pa smo se potopili tudi v radosti predbožičnega časa, ki jih je v tem mestu že sedaj veliko. Za marsikoga Gradec nikoli več ne bo samo mesto nakupov.


NEMŠKI JEZIKOVNI TABOR

Mladinski športni center Jufa v Lipnici je ponovno gostil dijake Prve gimnazije Maribor. Tam smo se intenzivno pripravljali na izpit Nemška jezikovna diploma ali DSD. Pod vodstvom programske učiteljice Mire Oelenberg in profesorice nemščine Brigite Praprotnik smo se preizkušali v našem znanju nemščine, ki nam bo koristilo pri opravljanju izpita. Bivanje v nemško govorečem okolju pa nam je nudilo enkratno možnost za opravljanje anket pri izbirni temi za ustni del izpita. Pri vsem tem pa čas za družabne aktivnosti in spoznavanje mesta ni izostal.

(Nastja in Ana)

ON JE OB VISLI ALI OB DRINI…

V spomin in opomin na veliko vojno 1914-1918.

ZG razstava On je ob Visli ali ob Drini…


Spominu naproti

Na YouTube si lahko ogledate video naših dijakov Eve Mustafa in Matica Murka, ki sta ga posnela v maju 2015 kot udeleženca Vlaka 1000-ih v Auschwitzu ob 70. obletnici osvoboditve: https://youtu.be/xVYSj2uIUgI.