Področno tekmovanje za Cankarjevo priznanje

V sredo, 24. januarja 2018, je na naši šoli potekalo področno tekmovanje za Cankarjevo priznanje. Objavljamo uradne rezultate.

Na 2. stopnji (1. in 2. letnik) se je na državno tekmovanje uvrstila Karolina Buček, ki prejme tudi srebrno priznanje.
Na 3. stopnji (3. in 4. letnik) sta se na državno tekmovanje uvrstili Nika Matanović in Nika Vidrih.

Obisk pisateljice Mojce Kumerdej

V okviru priprav na Cankarjevo tekmovanje smo 10. januarja 2018 na Prvem odru gostili pisateljico Mojco Kumerdej, avtorico knjige Temna snov. Pogovor s pisateljico je vodila dr. Blanka Bošnjak, izredna profesorica oddelka za slovanske jezike in književnosti FF UM.

Mojca Kumerdej je gotovo eno najboljših ženskih peres sodobne slovenske proze. Doslej je izdala dva romana (Krst nad Triglavom, Kronosova žetev) in dve zbirki kratkih zgodb (Fragma, Temna snov), veliko pa je objavljala tudi v domačih in tujih literarnih revijah, časopisih in antologijah. Njena dela so bila prevedena v mnoge tuje jezike, deležna pa so tudi mnogih priznanj in nagrad. Tako je leta 2016 kot prva tuja avtorica prejela nagrado Kočićevo pero za pomembne dosežke v sodobni književnosti. Leto pozneje je prejela nagrado Prešernovega sklada za roman Kronosova žetev. Aprila je z istim romanom osvojila nagrado kritiško sito, junija pa se je roman uvrstil med pet nominirancev za kresnika, nagrado za najboljši slovenski roman.

S svojim globokim občutenjem stvari Mojca Kumerdej na duhovit, ironičen način zaobjema in osvetljuje vso dramo človeškega življenja. Izpovedna moč njene proze je vseobsegajoča, odzivnost na (kruto) realnost sodobne družbe intenzivna. Prav takšna pa je tudi pisateljica sama: njena sposobnost vživeti se v svet književnih junakov je izjemna, za bralca neprecenljiva.

Vso to energijo je bilo moč začutiti tudi v pogovoru z njo; navdušila je prav vse, ki smo ji prisluhnili.


Šolsko tekmovanje za Cankarjevo priznanje

V torek, 12. decembra 2017, je potekalo šolsko tekmovanje za Cankarjevo priznanje. Objavljamo uradne rezultate.

Na 2. stopnji (1. in 2. letnik) prejmejo bronasta Cankarjeva priznanja Nuša Filipič, Karolina Buček, Tinkara Drstvenšek, Alja Krajnc, Manja Semenič, Maja Jenčič, Katja Malek, Tia Vičar Bertoncelj, Melanie Gobec in Maja Pongrac.

Na področno tekmovanje, ki bo 24. januarja 2018 pri nas na Prvi gimnaziji, so se na 2. stopnji uvrstile Nuša Filipič, Karolina Buček, Tinkara Drstvenšek, Alja Krajnc in Manja Semenič.

Na 3. stopnji (3. in 4. letnik) prejmejo bronasta priznanja Vanja Kolanovič, Nika Matanović, Hana Podjed, Pia Lavuger, Maj Miglar in Nika Vidrih.

Vsi navedeni prejemniki priznanj so se uvrstili na regijsko tekmovanje.


Ura s književnico Cvetko Bevc

V ponedeljek, 16. 10., je bila naša gostja na Prvem odru književnica Cvetka Bevc. V enournem pogovoru s prof. B. Sedmakom je publika dobila vpogled v življenje, delo in postopke umetnice, ki se izraža v različnih medijih od literature mnogih žanrov, glasbe, RTV-ja in filma do številnih mentorskih delavnic za družbeno obstranske skupine, kot so zaporniki in odvisniki … Avtorica je med drugimi dejavnostmi tudi igralsko predstavila poglavje iz svojega mladinskega romana Desetka … Zbrane dijake je pozvala, naj se čim bolj pogumno in svobodno izražajo o vsem, kar se jim dogaja, saj je ustvarjalnost bistvo človeka vrednega življenja …

Best in English 2017 – ekipni uspeh dijakov šole na tekmovanju iz angleškega jezika

Na tekmovanju iz angleškega jezika, ki je potekalo na naši šoli in še drugih 750 šolah v 29 državah z vsega sveta 30. novembra 2017, so se naši dijaki odlično odrezali in se v skupni razvrstitvi uvrstili na 10. mesto, kar je zavidanja vreden rezultat.


Mednarodna izmenjava s Česko-anglické gymnázium – od 10. do 14. septembra 2017

Dijaki Prve smo tudi letos sodelovali v izmenjavi s Česko-anglické gymnázium. Junija smo jih še kot dijaki drugega letnika s profesoricama Tjašo Klanjšček in Tjašo Markežič obiskali v Čeških Budejovicah, kjer so nas kot družinske člane toplo sprejeli medse. Za nas so pripravili pester program, ki je vključeval športne aktivnosti, ogled Češkega Krumlova, gradu Hluboka in obisk pivovarne ter enega izmed najstarejših foto studiev. V začetku meseca septembra pa je bil čas, da jim mi vrnemo gostoljubje. Kljub slabemu vremenu ob njihovem prihodu jim dež ni zbrisal nasmeha z obrazov.
Ponedeljkovo jutro smo začeli na Prvem odru z uradnim sprejemom naših gostov in s kratkim programom. Ogled kulturnih znamenitosti Maribora je bil malce skrajšan zaradi slabih vremenskih razmer, zato smo naše goste raje peljali v nam najljubše kavarne. Popoldne pa smo v šolski telovadnici odigrali nekaj prijateljskih setov odbojke.
Naslednji dan smo se ponovno zoperstavili slabemu vremenu in se odpeljali na izlet v našo prestolnico ter na Primorsko. Med vožnjo smo jim predstavili še zgodovino Slovenije, našo kulturo, slišali pa so tudi nekaj legend o krajih, skozi katere nas je vodila pot. Prosti čas v Piranu smo izkoristili za raziskovanje ozkih uličic in za druženje. V Ljubljani so nam pogled na čudovito arhitekturo žal spet zastrli dežniki, vendar smo kljub temu obiskali vse pomembne znamenitosti.
V sredo se je končno spet pokazalo sonce. Dan smo začeli z različnimi delavnicami na naši šoli, popoldne pa je sledil piknik na Pohorju. Z gondolo smo se povzpeli do vrha, kjer nas je že čakala hrana. Ob okusnih dobrotah smo uživali v razgledu, nato pa smo se spustili do Trikotne jase in se preizkusili še v adrenalinski vožnji s PohorJET-om. Zvečer smo si v Lutkovnem gledališču ogledali predstavo Charlesa Dickensa Sanje o zvezdi in še zadnji večer preživeli skupaj.
Naše druženje s češkimi dijaki je prehitro minilo. Poslovili smo se in si obljubili, da se ob prvi priložnosti spet vidimo. Ko so se odpeljali, mi pa smo jim mahali v slovo, sem pomislila, da je to bila res izjemna izkušnja, in če bi se morala odločiti še enkrat, bi se gotovo odločila za to izmenjavo.

Saška Berlič, 3. a, Sara Zavernik, 3. g

Izjemni dosežki v znanju nemščine

Na državnem tekmovanju v znanju nemščine za 2. in 3. letnik, ki je potekalo 11. 2. 2016 v Ljutomeru, so naši dijaki tudi letos dosegli izvrstne rezultate.

3. letnik

Patrick Pojškruh, 3. G – ZLATO priznanje (1. mesto)

Mirjam Orožen, 3. G – ZLATO priznanje

2. letnik

Vid Vajnhandl, 2. C – ZLATO priznanje (1. mesto)

Nika Vidrih, 2. C – ZLATO priznanje

Klaudia Koren, 2. D – ZLATO priznanje

Mihaela Orožen, 2. B – ZLATO priznanje

2. letnik – 1. tuji jezik

Nikolaus Molinari, 2. A – ZLATO priznanje (1. mesto)

 

SREBRNA priznanja so osvojili  Zala Tomažič, Sarah Ramadani, Zoya Tisaj in Istok Cerić.


VEČER NEMŠKE GLASBE V SLIKAH


ENODNEVNO RAZISKOVANJE GRADCA

V soboto, 6. decembra smo tradicionalno obiskali mesto Gradec. Mnogim pomeni mesto le raznovrstnost nakupovalne izbire, to soboto pa smo to spremenili, saj smo si mesto ogledali na drugačen način in počasi odstranjevali skrivnostne tančice mesta. Ena od skrivnosti je bila vsekakor razstava v otroškem muzeju Frida&Fred, kjer smo razmišljali o globalizaciji in z interaktivnimi nalogami spoznavali razsežnost le-te. Z veseljem pa smo se potopili tudi v radosti predbožičnega časa, ki jih je v tem mestu že sedaj veliko. Za marsikoga Gradec nikoli več ne bo samo mesto nakupov.


NEMŠKI JEZIKOVNI TABOR

Mladinski športni center Jufa v Lipnici je ponovno gostil dijake Prve gimnazije Maribor. Tam smo se intenzivno pripravljali na izpit Nemška jezikovna diploma ali DSD. Pod vodstvom programske učiteljice Mire Oelenberg in profesorice nemščine Brigite Praprotnik smo se preizkušali v našem znanju nemščine, ki nam bo koristilo pri opravljanju izpita. Bivanje v nemško govorečem okolju pa nam je nudilo enkratno možnost za opravljanje anket pri izbirni temi za ustni del izpita. Pri vsem tem pa čas za družabne aktivnosti in spoznavanje mesta ni izostal.

(Nastja in Ana)

Fête de la musique

V četrtek, 26.4.2018 je v Amfiteatru II. gimnazije potekal tradicionalni glasbeni dogodek, na katerem so se predstavili tudi naši dijaki, in sicer Tia Vičar Bertoncelj in Ajda Detiček  ter skupina Scooplet ( Pia Krampl, Mitja Brglez, Jakob Radmilovič in Amadej Slana).


Frankofonski dan v Celju

V četrtek, 22. 3. 2018 smo se dijaki 1., 2. in 3. letnika skupaj z dijaki z II. gimnazije in učenci OŠ Hoče v spremstvu profesoric Simone Krampl, dr. Nataše Smolič in naravne govorke gospe Mary Ellen Ramasimanana Virtič udeležili 20. frankofonskega dne, ki je potekal v Celju v Celjskem domu.

Dogodek je bil namenjen vsem dijakom in učencem, ki se učijo francoščine in/ali imajo zanimanje za omenjen jezik kakor za frankofonske kulture nasploh.

Prijetno vzdušje so s svojo preprostostjo pričarale stojnice, ki jih je zaznamoval kulinarični pridih iz skorajda vseh francosko govorečih držav. Sledil je osrednji spektakel prireditve – koncert v veliki dvorani, kjer so zbrani dijaki in učenci s pomočjo mentorjev proslavili svojo ljubezen do francoščine z glasbo, poezijo in krajšimi skeči. Prispevek naše šole so pod vodstvom mentorice Simone Krampl predstavili dijaki 2. letnika: Urška Jaušovec, Roki Kralj Kuri, Špela Brezočnik, Jakob Radmilović, Ines Sekač, Léa Marks, Tia Vičar Bertoncelj, ki so zaigrali skeč izpod peresa Maje Pongrac. Skeč je v francoščino prevedla Léa Marks.

Prireditev je zaključil gostujoč belgijski pevec-umetnik Cédric Gervy, čigar nastop nam bo, kakor neverjeten dogodek sam, še dolgo ostal v spominu.

 

Miha Červek, 3. b


Delavnica s profesorico Fabienne David

Na pustni torek nas je obiskala “potujoča” profesorica iz Francije, Fabienne David ter s skupino dijakov 1be izvedla zanimivo ter poučno glasbeno – jezikovno delavnico. Obisk naše šole je omogočil Francoski inštitut v Ljubljani.


Pariz

… je čudovit. Polni vtisov smo se vrnili s kulturno in umetnostno obarvane ekskurzije v Pariz. Prvogimnazijci smo se skupaj z osnovnošolci OŠ bratov Polančičev, OŠ Bojana Ilicha in OŠ Draga Kobala Maribor 30. januarja podali v francosko prestolnico, »mesto luči«. Sprehodili in zapeljali smo se po znamenitih trgih, ulicah, bulvarjih. Povzpeli smo se na Eiffelov stolp. Občudovali umetnine v Louvru in v muzeju Orsay. Vsrkali magičnost cerkva. Obiskali znane kavarne. Preizkusili parfume… C’était magnifique!

Fotografije:

Vesna Selinšek Jahić, prof.,
Gregor Majnik, Eol d.o.o.


Državno tekmovanje iz francoščine

Štiri dijakinje Prve gimnazije so se uvrstile na državno tekmovanje iz francoščine, ki je potekalo 25. novembra na Gimnaziji Franceta Prešerna v Kranju. Dijakinja Pia Krampl je dosegla odlično 5. mesto in osvojila srebrno priznanje.


Francoska “božična delavnica” – vabilo

Spoštovani,

na Prvi gimnaziji Maribor bo v ponedeljek, 4.12.2017 ob 17.45  v učilnici KAB 1003

(I. nadstropje) potekala božično  obarvana delavnica v  francoščini  za bodoče srednješolce z naslovom:

»NOËL EN FRANCE«

(Božič v Franciji)

 

 Delavnica se bo zaključila ob 18.30,  nato bo profesorica Simone Krampl  na voljo za morebitna vprašanja.

 

Vljudno vas naprošamo, da vabilo posredujete učencem osmega in devetega razreda vaše šole, da se nam pridružijo. Prijave zbiramo do 1.12.2017 na naslov simone.krampl@prva-gimnazija.org ali v tajništvu šole na številki 02/ 22 85 300.

Že vnaprej se vam iskreno zahvaljujemo ter se vidimo na Prvi!

Simone Krampl, prof. franc. in ang.

Herman Pušnik, ravnatelj

 Maribor, 21.11.2017


Podelitev diplom mednarodnega izpita DELF na Prvi

V ponedeljek, 24.9.2017 je na prvem odru potekala podelitev diplom mednarodnega izpita delf, ki ga je v letu 2017 opravilo 10 dijakov naše šole na nivojih A2, B1 ter B2, in sicer: Miha Červek, Tjaša Šimunič, Nika Matanovič, Sara Nežmah, Pia Krampl, Barbara Lešnik, Taja Knez, Maja Budja ter Eva Malovrh. Diplome sta podelila ga. Marie-Laure Canteloube s francoskega inštituta ter gospod ravnatelj, Herman Pušnik.

Prireditev sta povezovala Julija Plemenitaš Potočnik ter Miha Červek, skupina Scooplet (Pia Krampl, Mitja Brglez ter Jakob Radmilović) pa je občinstvo razveselila z dvema glasbenima točkama.


Slovensko-francoska izmenjava

Za dijake, ki se učijo francoski jezik na naši šoli, želimo v šolskem letu 2017-2018  ponovno izpeljati izmenjavo s šolskim centrom La Jeanne iz kraja Champagnole v Franciji.

Prvi del izmenjave načrtujemo v Mariboru med 7. ter 11. novembrom 2017, drugi del  med 5. in 10. marcem 2018 v Champagnolu.

DRŽAVNO TEKMOVANJE IZ ZNANJA LATINŠČINE

V petek, 16. junija, je bila v dvorani Zemljepisnega muzeja ZRC SAZU podelitev priznanj najbojšim dijakom na državnem tekmovanju v znanju latinščine.
Na prireditvi so nastopile naše dijakinje Nuša K., Urška, Vanja in Zarja iz 3. b, in sicer z recitalom Heziodove Muze.

1. mesto v državi in zlato priznanje je dosegla Zarja Lampret Prešeren iz 3. b,
Vanja Kolanovič iz 3. b je prejela srebrno priznanje,
Jurij Petek, Zala Reich (oba iz 3. b) in Gal Tišler (iz 3. a) pa so prejeli bronasta priznanja.

Vsem tekmovalcem iskreno čestitamo!

 

Rezultati državnega tekmovanje iz razvedrilne matematike 2017 / 2018

V soboto, 18. novembra 2017, je na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer potekalo državno tekmovanje iz Razvedrilne matematike.

Našo šolo so uspešno zastopali Luka Držić iz prvega letnika, Barbara Kos iz drugega letnika, Robert Babič iz tretjega letnika ter Nikolaus Molinari iz četrtega letnika in za svoj uspeh prejeli srebrno priznanje.


Rezultati državnega tekmovanja iz znanja logike za šolsko leto 2017 / 2018

V soboto 11. 11. 2017 je potekalo državno tekmovanje iz znanja logike. Tekmovanja so se udeležili dijaki:

Nikolaus Molinari 4.a,

Vanja Kolanovič 4.b,

Katja Fingušt 3.d,

Barbara Kos 2.f,

David Rupreht 1.e.

Srebrno priznanje so prejeli Nikolaus Molinari, Barbara Kos in David Rupreht.

 


Rezultati šolskega tekmovanja iz razvedrilne matematike

V četrtek, 5. oktobra 2017, je na šoli potekalo tekmovanje iz razvedrilne matematike. V znanju matematike se je preizkusilo kar 64 dijakov naše šole. Skupaj so osvojili 21 bronastih priznanj.

Dobitniki bronastih priznanj so:

1. letnik:
1. Luka Držić 1. B
2. Rok Rojko 1. C
3. Fejsal Mešić 1. F
4. Luka Švajger 1. A
5. Rok Škodič 1. D
6. Sara Rosalia Gutschi 1. B
7. Beautriche Gruber Pavalec 1. A
8. Jaka Rodošek 1. F
9. Jan Garmut 1. F

2. letnik:
1. Barbara Kos 2. F
2. Matevž Vaupotič 2. F
3. Marko Fišer 2. D
4. Martin Javornik 2. D
5. Aljaž Pernek 2. E

3. letnik:
1. Robert Babić 3. A
2. Ana Marie Podgoršek 3. D
3. Lana Embreuš 3. C
4. Jaša Pavčič 3. E
5. Špela Belec 3. D

4. letnik:
1. Nikolaus Molinari 4. A
2. Tamara Žigart 4. A

V soboto, 18. novembra 2017, bo potekalo državno tekmovanje iz razvedrilne matematike. Na osnovi rezultatov šolskega tekmovanja je državna komisija objavila seznam tekmovalcev, ki so dosegli prag za državno tekmovanje.
Našo šolo bodo zastopali Luka Držić iz prvega letnika, Barbara Kos iz drugega letnika, Robert Babič iz tretjega letnika ter Nikolaus Molinari iz četrtega letnika.


Rezultati šolskega tekmovanja iz znanja logike

Na šolskem tekmovanju iz znanja logike, ki je bilo 28. 9. 2017, so naslednji dijaki prejeli bronasto priznanje:

1. LETNIK

1. David Rupreht 1.e
2. Mojca Rob 1.f
2. Rok Rojko 1.c
4. Blaž Gomilšek 1.b
4. Alja Horvat 1.g
6. Sven Kotnik 1.c
7. Ajda Weingerl 1.d
8. Gabrijela Solina 1.f
8. Blaž Brglez 1.c
8. Aneja Šurina 1.c
11. Jan Ozvaldič 1.f
11. Aljoša Budimir 1.g

2. LETNIK

1. Barbara Kos 2.f
2. Nuša Filipič 2.c
3. Lucijan Pustoslemšek 2.f
3. Martin Javornik 2.d
5. Aljaž Divjak 2.d
5. Aljaž Jazbinšek 2.d
7. Tinkara Senegačnik Jakovac 2.e
8. Erik Kladošek 2.a
8. Nika Antolinc 2.g

3. LETNIK

1. Katja Fingušt 3.d
2. Špela Belec 3.d
3. Lana Embreuš 3.c
3. Tadej Gusel 3.c
5. Ana Marie Podgoršek 3.d
6. Tijan Veingerl 3.g
7. Lara Dreu 3.c
8. Tjaša Šimunič 3.b
9. Justin Raišp 3.e

4. LETNIK

1. Vanja Kolanovič 4.b
2. Nikolaus Molinari 4.a
3. Kristina Golub 4.b
4. Pia Krampl 4.b
5. Timotej Vošinek 4.f
6. Klemen Gradišnik 4.d

Na državno tekmovanje so se uvrstili:
David Rupreht, 1. e;
Barbara Kos, 2. f;
Katja Fingušt, 3. d;
Vanja Kolanovič, 4. b;
Nikolaus Molinari, 4. a

Zanimivo, zabavno in poučno

Osnovna šola Pesnica sodeluje v mednarodnem projektu UNESCO ASP mreže šol. V okviru tega projekta so nas  v sklopu dejavnosti učenec poučuje povabili k sodelovanju. Štirje dijaki letnika so tako v torek, 17. 10. 2017, postali učitelji zgodovine in sedmošolcem predstavili egiptovsko civilizacijo. V vlogi učiteljev so se odlično znašli ter delo opravili zanesljivo in suvereno.

Učni uri sta bili sproščeni in učenci so ob koncu povedali:

Jaka: »Bila je zanimiva ura. Vse sta povedala, razložila, pomagala, če nismo znali rešiti učnega lista. Dobra ura je bila.«

Tjaša: »Bilo je zanimivo in poučno, izvedela sem stvari, ki jih prej nisem vedela.«

Podobno zadovoljni so bili tudi komentarji »mladih učiteljev«:

Asja in Lia iz 4. c: »Profesorica Darja Emeršič nama je omogočila, da sva se s temo Stari Egipt preizkusili kot učiteljici na OŠ Pesnica. Uživali sva v najini novi vlogi in njihovem zvedavem sodelovanju. Priprave so bile kar zahtevne in nisva se niti zavedali, koliko je poleg znanja potrebno še kreativnosti, da uro izpelješ, kot si želiš.«

Aljoša in Jan iz 4. a: »V vlogi učitelja sva se počutila nekoliko nenavadno, tudi nekaj treme je bilo, a je bilo zelo zanimivo. Spoznala sva, da ura ni samo razlaga, da je ura tudi motivacija in animacija. Ni enostavno. Veseli »smeškoti«, ki so nama jih dvignili učenci kot mnenje o izpeljani šolski uri, so naju lepo presenetili in bili potrdilo za najin trud.«

Vsi pa so se strinjali, da je bilo lepo in zanimivo obiskati osnovno šolo v drugačni vlogi, da so pridobili nove izkušnje, spoznali, kako široko znanje jim je dala srednja šola, in si morda začrtali pot v učiteljski poklic. Kdo bi vedel?

Sedmošolci pa so dobili spodbudo in spoznanje, da se bo njihovo osvojeno temeljno znanje iz osnovne šole v srednji šoli precej nadgradilo. Morda se vidimo na Prvi.

 

                                    Mentorica s Prve gimnazije Maribor: Darja Emeršič, prof.

                                    Mentorici z OŠ Pesnica: mag. Gordana  Rodinger in Gordana Rubelj, prof.

Velik uspeh na državnem tekmovanju iz znanja o sladkorni bolezni

Na državnem tekmovanju iz znanja o sladkorni bolezni, ki je potekalo 18. 11. v Gornji Radgoni, so našo šolo zastopale dijakinje: Urška Kolar (3D), Tinkara Primec (3E) in Patricija Kohek (3F). Izkazale so odlično znanje in vse tri prejele zlato priznanje.
Mentorica Andreja Senčar, prof.bio.

.


Rezultati šolskega tekmovanja iz znanja o sladkorni bolezni 2017

Rezultati šolskega tekmovanja iz znanja o sladkorni bolezni so objavljeni v spletni učilnici biologije prof. Andreje Senčar, v zavihku »tekmovanja«. Bronasto priznanje dobi tekmovalec, ki je na šolskem tekmovanju dosegel vsaj 31 točk (možnih 40 točk).

Vsem dobitnikom bronastih priznanj iskrene čestitke!

Prejemniki bronastih priznanj:

  1. letnik
Kovačič Jure 1f
Štich Katja 1f
Vrhovšek Urban 1c
Šalamun Zala 1c
Matija Zavasnik 1e
Sara Pavalec 1d
Ajda Weingerl 1d
Lara Ivančić 1d

 

  1. letniki
Vogrin Larissa 2g
Vetrih Nastja 2g

 

  1. letniki
Kolar Urška 3d
Primec Tinkara 3e
Kohek Patricija 3f

 

  1. letniki
Križman Lea 4g
Kolanovič Vanja 4b
Gal Gregorčič 4c
Gal Tišler 4a

 

Mentorica tekmovanja na šoli:

Andreja Senčar, prof. bio.

NARAVOSLOVJE – šolsko tekmovanje

V torek, 21.11.2018, je na šoli potekalo šolsko izbirno tekmovanje iz naravoslovja. Sodelovalo je 21 dijakov. Trije dijaki, Lara Ribič (1.D), Vid Palčar (2.F) in Matevž Vaupotič (2.F), so prejeli bronasta priznanja. Vsi trije so se tudi uvrstili na  državno tekmovanje, ki bo v soboto, 20.1.2018, na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo v Ljubljani.


ASTRONOMIJA – šolsko tekmovanje

V četrtek, 7.12.2017, je na šoli potekalo šolsko tekmovanje v znanju astronomije za Dominkova priznanja. Sodelovalo je 7 dijakov. Mojca Rob (1.F) in Matevž Vaupotič (2.F) sta osvojila bronasti priznanji.

Matevž Vaupotič (2.F) se je uvrstil na državno tekmovanje, ki bo v soboto, 6.1.2018, na Gimnaziji Murska Sobota.

Računalniški krožek

Krožek se izvaja vsak petek ob 7.00, v učilnici 1.F.
Več na: https://www.facebook.com/groups/135986993780960/ in na https://www.facebook.com/racunalnistvo.naprvi.7.

Vabljeni tudi novi člani.

Mentor: Ivan Kovačič


BOBER 2017

Za nami je šolski del tekmovanja v računalniškem razmišljanju, Bober. Letos je tekmovalo 57 tekmovalcev. Bronasto priznanje so dosegli:

1. letnik
Anja Beras, 1.G
Jan Garmut, 1.F
Aljaž Majcenovič, 1.G
Rok Rojko, 1.C
Gašper Vezonik, 1.F
Matija Zavasnik, 1.E

2. letnik
Nika Antolinc, 2.G
Timotej Bedenik, 2.G
Mark Ćegovnik, 2.G
Aljaž Divjak,2.D
Erik Kladošek, 2.A
Anja Korošec, 2.C
Barbara Kos, 2.F
Andraž Oblonšek Košica, 2.G
Eva Karolina Soršak, 2.C
Jure Toplak, 2.D
Tina Ulaga, 2.D
Sara Žunič, 2. C

3. letnik
Jaša Pavčič, 3.E
Justin Raišp, 3.E
Žiga Terzič, 3.E

4. letnik
Aleksander Leon Cvikl, 4.C

Knjižica z rešitvami je na voljo na: http://dajmi.fri.uni-lj.si/bober/Bober-2017-solsko.pdf.

Mentorici:

Ksenija Bračič Bračko, prof. in Dagmar Savnik, prof.


AEC Net projekt – dve zlati priznanji za dijakinji Prve gimnazije Maribor

Na mednarodni konferenci ASEF ClassNet Coference v Švici je bil projekt “Grandma’s Kitchen – Our Recipe Book” nagrajen z zlatim priznanjem. V njem sta sodelovali dijakinji:

Maja Kukovičič in Ana Marie Podgoršek iz 3. D.

V projektu so sodelovali dijaki 33-ih evropskih in azijskih šol iz 22 držav. Rezultat projekta je e-revija, ki je dosegljiva na naslovu: https://joom.ag/UIZQ.
Dagmar Savnik, prof.


Uspeh na tekmovanju 24NADur

V okviru 2. mednarodnega strokovnega-raziskovalnega srečanja — konference z naslovom PREPOZNAVANJE NADARJENIH IN DELO Z NJIMI NA PODROČJU VZGOJE IN IZOBRAŽEVANJA 21. in
22. septembra 2017, je potekalo 24 urno tekmovanje ekip nadarjenih srednješolcev.
Tekmovanje je potekalo na osnovi zastavljenega kompleksnega avtentičnega problema s področja trajnostnega razvoja, ki je zahtevalo sodelovanje in ustvarjalno mišljenje pri reševanju.
Naša ekipa, ki so jo sestavljali Žiga Terzič iz 3.E, Erik Kladošek iz 2.A in Aleks Brumec iz 2.B, je s svojo rešitvijo prepričala mednarodno žirijo in zasedla II. mesto.

Čestitamo!

Mentorica Ksenija Bračič Bračko

WestMUN v Londonu

Ana Marija Špes, Erik Kladošek, Anja Raduha, Marc Philip Krempl in Tjaša Šimunić smo pod mentorstvom profesorja Debenaka 31. januarja odpotovali v London, da bi se udeležili konference WestMUN, ki jo je priredila univerza University of Westminster.

V London smo prispeli dva dni pred konferenco in izkoristili dodatni čas za oglede mesta. Obiskali smo British Museum, National Gallery kar dvakrat in mnogo drugega. Kljub temu da je bilo hladno, deževalo ni, zato smo lahko uživali ob sprehajanju po mestu in ogledovanju prenekaterih znamenitosti.

Na konferenci smo sodelovali v treh komitejih: Anja in Erik sta debatirala o aktualnih problemih, Anja o enakopravnosti žensk, Erik pa o prodaji drog v manj razvitih državah in zaščiti pred računalniškimi vdori. Ana, Marc in jaz pa smo v posebnem komiteju kot glavne politične osebnosti Anglije 17. stol. »odigrali« angleško državljansko vojno.

Naučili smo se res veliko. Znanje angleščine (in francoščine) smo uporabili tudi v praksi, dobili smo vpogled v delovanje Združenih narodov in v politično dogajanje na Britanskem otočju v sredi 17. stoletja. Spoznali smo veliko novih kultur, saj so se konference udeležili študenti iz kar 25-ih držav. Izkusili smo angleški način življenja, usvojili podzemno, avtobuse, vlake itd. V Ljubljano smo se vrnili 5. februarja, sicer utrujeni, a kar je najbolj pomembno, vsi smo uživali in bi se takšne konference z veseljem udeležili še kdaj.

Tjaša Šimunić


Debata v Litiji

V soboto, 27. 1. 2018, smo se udeležili debatnega turnirja v Litiji. V treh debatnih krogih smo zagovarjali svoja stališča in prejeli pohvalo, namenjeno dobrim govornikom. Turnir je bil “impromptu”, to pomeni, da dijaki izvedo za trditev, ki jo bodo morali zagovarjati, šele uro pred začetkom tekmovanja. Kljub temu so bili Dorotea Pittner, Miha Frangež, Lea Belšak, Blaž Šabeder, Tonka Masič in Žan Blejc Vončina skoraj nepremagljivi.


Debatni turnir na II. gimnaziji Maribor

V soboto, 9. 12. 2017, smo se udeležili debatnega turnirja na II. gimnaziji Maribor. Šolo so zastopali štirje debaterji: Dorotea Pittner, Miha Frangež, Jure Štern in Žan Legat. Razpravljali so o trditvi: Verskim organizacijam bi morali prepovedati opravljanje vseh rehabilitacijskih programov za odvisnike od drog in alkohola. Dijaki so uspešno zagovarjali svoja prepričanja.


Debatno tekmovanje

Udeležili smo se debatnega tekmovanja na Gimnaziji Bežigrad v Ljubljani. V soboto, 21. 10. 2017, je osem dijakov zastopalo svoja stališča. Žan Blejc Vončina, Dorotea Pittner, Miha Frangež, Blaž Šabeder, Tonka Masič, Nino Ornik, Jure Štern in Jaša Pozne so nastopili  v treh debatnih krogih in bili pri tem uspešni zagovorniki lastnih stališč.