Festival BRATI GORE [11. 12.–15. 12. 2017]

Ko strašljive legende oživijo, 

ko zapojejo ljudske pesmi, 

ko kuhaš po babičinem receptu 

ali obujaš spomine ob potopisih; 

ko gozdovi plešejo in kamni trepetajo ob grozljivkah, klasični ali moderni literaturi 

– berejo gore. 

Od začetka in na glas; 

nežni verzi in romantični opisi v romanu ali prozi, 

v različnih jezikih, dialektih in lokalnih idiomih. 

Na mednarodni dan gora – 11. decembra – praznujemo kulturno raznolikost Alp!

 

Tudi letos se Prva gimnazija pridružuje projektu Brati gore, ki ga je pripravila Alpska konvencija, katere članica je tudi Slovenija.

Alpska konvencija je mednarodna pogodba, ki so jo sklenile alpske države (Avstrija, Francija, Italija, Liechtenstein, Monako, Nemčija, Slovenija in Švica) ter EU za trajnostni razvoj in zaščito Alp.

Alpe so s svojo biotsko raznovrstnostjo, vodnimi in lesnimi viri, naravno, kulturno in gospodarsko okolje ter prebivališče za skoraj 14 milijonov ljudi in privlačna turistična destinacija za približno 120 milijonov obiskovalcev letno.

Okvirna konvencija določa osnovna načela vseh dejavnosti Alpske konvencije in vsebuje splošne ukrepe za uveljavljanje trajnostnega razvoja na območju Alp. Veljati je začela marca 1995.

Pobuda Brati gore se je začela ob praznovanju mednarodnega dneva gora 2015. Osnovna ideja je bila spodbuditi dogodke, posvečene branju moderne alpske literature na različnih lokacijah v Alpah na mednarodni dan gora, ki ga po razglasitvi Združenih narodov obeležujemo 11. decembra. Festival Brati gore spodbuja praznovanje kulturne raznolikosti in podobnosti širom Alp in hkrati povezuje gore in umetnost.

Aktivnosti projekta lahko spremljate tudi na družbenih omrežjih (Facebooku and Twitterju): #ReadingMountains, #WeLoveMountains.

Radovedni bralec lahko ideje za gorsko navdihnjeno branje najde tudi na tem neizčrpnem seznamu literature.

V izvedbi festivala leta 2015 so ljubitelji knjig, avtorji, ljubitelji gora in umetniki razpravljali o izzivih in ocenjevali pomen, vpliv in namen alpske literature – ti vtisi so zbrani v filmu Ljudje, knjige in gore – po sledeh alpske literature, ki bo na ogled v teku prihodnjega tedna (od ponedeljka, 11. 12. 2017) med odmori v čitalnici.

 

Radovednežem bo na voljo tudi promocijski material (bralne kazalke, plakati …), drugi tematski videoposnetki ter razstavljena gorska literatura.

 

Lepo vabljeni, da se praznovanju ob mednarodnem dnevu gora pridružite tudi vi – preberite pesem z gorsko motiviko, podajte se peš na Pohorje (gibanje je zdravo!), preberite potopis s plezanja v Alpah, oglejte si Kekca … in začutite gore!