Festival BRATI GORE 2018

Kdor misli, da gore lahko le razkazujejo svojo naravna lepoto, se moti. Lahko jih tudi beremo! Že četrto leto zapored se na Prvi gimnaziji pridružujemo proslavljanju branja gorá na območju celotnih Alp in onkraj njih, s čimer poudarjamo njihovo kulturno pestrost. 

Pustite domišljiji prosto pot in danes, 11. decembra, na mednarodni dan gora, širite bogato jezikovno in literarno, zgodovinsko, umetnostno, kulinarično, športno, glasbeno in še kako pestrost alpskega loka! V projektu Brati gore namreč ni pomembno le brati literature, ampak je bera bogastev Alp zelo raznovrstna. Zatorej: vzemite si čas za Alpe in dobro vsakovrstno branje!

Alpska konvencija je mednarodna pogodba, ki so jo sklenile alpske države (Avstrija, Francija, Italija, Liechtenstein, Monako, Nemčija, Slovenija in Švica) ter EU za trajnostni razvoj in zaščito Alp.

Alpe so s svojo biotsko raznovrstnostjo, vodnimi in lesnimi viri, naravno, kulturno in gospodarsko okolje ter prebivališče za skoraj 14 milijonov ljudi in privlačna turistična destinacija za približno 120 milijonov obiskovalcev letno. 

Okvirna konvencija določa osnovna načela vseh dejavnosti Alpske konvencije in vsebuje splošne ukrepe za uveljavljanje trajnostnega razvoja na območju Alp. Veljati je začela marca 1995. Dostopna je na tej povezavi: http://www.alpconv.org/sl/convention/framework/Documents/20111215%20Framework_sl.pdf.

Pobuda Brati gore se je začela ob praznovanju mednarodnega dneva gora 2015. Osnovna ideja je bila spodbuditi dogodke, posvečene branju moderne alpske literature na različnih lokacijah v Alpah na mednarodni dan gora, ki ga po razglasitvi Združenih narodov obeležujemo 11. decembra. Festival Brati gore spodbuja praznovanje kulturne raznolikosti in podobnosti širom Alp in hkrati povezuje gore in umetnost. 

Aktivnosti projekta lahko spremljate tudi na družbenih omrežjih (Facebooku and Twitterju): #ReadingMountains, #WeLoveMountains. [LINKA za FB in TW: https://www.facebook.com/AlpineConvention/https://twitter.com/alpconv]

Radovedni bralec lahko ideje za gorsko navdihnjeno branje najde tudi na tem neizčrpnem seznamu literature. LINK: http://static.alpconv.org/down/2/IMD-list_Books_2017.pdf

V izvedbi festivala leta 2015 so ljubitelji knjig, avtorji, ljubitelji gora in umetniki razpravljali o izzivih in ocenjevali pomen, vpliv in namen alpske literature – ti vtisi so zbrani v filmu Ljudje, knjige in gore – po sledeh alpske literature. ki bo na ogled danes, 11. 12. 2018, med odmori v čitalnici. 

Radovednežem bo na voljo tudi promocijski material (bralne kazalke, plakati …), drugi tematski videoposnetki ter razstavljena gorska literatura. 

Lepo vabljeni, da se praznovanju ob mednarodnem dnevu gora pridružite tudi vi!

Metka Kostanjevec, prof.
koordinatorica projekta