Frankofonski dan v Celju

V četrtek, 22. 3. 2018 smo se dijaki 1., 2. in 3. letnika skupaj z dijaki z II. gimnazije in učenci OŠ Hoče v spremstvu profesoric Simone Krampl, dr. Nataše Smolič in naravne govorke gospe Mary Ellen Ramasimanana Virtič udeležili 20. frankofonskega dne, ki je potekal v Celju v Celjskem domu.

Dogodek je bil namenjen vsem dijakom in učencem, ki se učijo francoščine in/ali imajo zanimanje za omenjen jezik kakor za frankofonske kulture nasploh.

Prijetno vzdušje so s svojo preprostostjo pričarale stojnice, ki jih je zaznamoval kulinarični pridih iz skorajda vseh francosko govorečih držav. Sledil je osrednji spektakel prireditve – koncert v veliki dvorani, kjer so zbrani dijaki in učenci s pomočjo mentorjev proslavili svojo ljubezen do francoščine z glasbo, poezijo in krajšimi skeči. Prispevek naše šole so pod vodstvom mentorice Simone Krampl predstavili dijaki 2. letnika: Urška Jaušovec, Roki Kralj Kuri, Špela Brezočnik, Jakob Radmilović, Ines Sekač, Léa Marks, Tia Vičar Bertoncelj, ki so zaigrali skeč izpod peresa Maje Pongrac. Skeč je v francoščino prevedla Léa Marks.

Prireditev je zaključil gostujoč belgijski pevec-umetnik Cédric Gervy, čigar nastop nam bo, kakor neverjeten dogodek sam, še dolgo ostal v spominu.

 

Miha Červek, 3. b