Izmenjava z Gimnazijo Bihać

V nedeljo zjutraj, 6. maja, smo se dijaki Prve gimnazije v spremstvu ravnatelja Hermana Pušnika in profesoric Zorane Fabrici Robnik in Majde Sitar odpravili na pot proti Bihaću.

Vožnja je hitro minila in v dopoldanskih urah smo prispeli v center mesta, kjer so nas gostitelji sprejeli odprtih rok in nas odpeljali do njihovih domov. Sledilo je nekaj ur časa za kosilo, spoznavanje in druženje, nato pa ogled mesta, galerije in najstarejše džamije v Bihaću. Nato smo z avtobusom odšli do gradu Ostrožac, si ga ogledali, se fotografirali in se čez čas vrnili v mesto. Večer je bil namenjen druženju in zabavi.

Naslednji dan nas je zjutraj čakala športna poslastica, ogled košarkaške tekme v športni dvorani Luke, kjer so se naši košarkarji odlično odrezali, ampak kljub srčni in požrtvovalni igri, so domačini na koncu uspeli napraviti preobrat ter zmagali z majhno razliko. Po športnem druženju so nas gostitelji odpeljali do Gimnazije Bihać, kjer smo si ogledali njihovo šolo in bili prisotni pri pouku. Ob tej priložnosti smo prejeli tudi spominske majice, ki nas bodo še dolgo spominjale na izmenjavo in vse ostalo dogajanje povezano z njo. Sledila je malica v šoli, nato pa odhod proti Nacionalnemu parku Una. Žal ni bilo možnosti za rafting, ki je bil v načrtu, saj je zaradi močnega deževja reka Una zelo narasla. Sprehodili smo se po lepem parku imenovanem Štrbaćki buk in uživali v razgledu na reko in njene veličastne slapove. Tudi ta dan smo večer izkoristili za druženje in uživanje, saj je bil naslednje jutro že čas za odhod domov.

Ob 8h smo se začeli zbirati na dogovorjenem mestu za odhod, ki pa se je malo zavlekel, saj še nismo želeli zapustiti mesta. Od bosanskih prijateljev smo se nazadnje vseeno morali posloviti ter se odpeljali proti bosansko-hrvaški meji.

Na poti domov smo se ustavili še na Hrvaškem in si ogledali nacionalni park Plitvička jezera –  najprej vožnja z ladjico, nato hoja in občudovanje narave, za konec pa vožnja z vlakcem. Tako smo prijetno utrujeni nadaljevali pot proti Mariboru, kamor smo prišli v popoldanskih urah.

V času obiska pri naših prijaznih gostiteljih v Bosni in Hercegovini smo spoznali veliko novih ljudi, njihov način življenja, prehrano, običaje, slikovito pokrajino, se družili v športnem duhu in še kaj. Bili so zelo odprti, gostoljubni, pozitivni in vedno veseli, zaradi česar je bilo gostovanje še toliko prijetnejše, stkala pa so se mnoga nova prijateljstva.

Komaj čakamo, da nas bodo dijaki in profesorji iz Bihaća obiskali v Mariboru in se bomo lahko ponovno družili ter se jim oddolžili za njihovo neizmerno gostoljubje.

Lana Kovačev, 2.e