IZMENJAVA Z NEMŠKO ŠOLO

Te dni so na naši šoli dijaki nemške šole Wirtschaftsschulen des Kreises Steinfurt. V prijetni družbi naših gostiteljev so si ogledali znamenitosti Maribora, se povzpeli na Trikotno jaso na Pohorju ter si ogledali Ljubljano in Ptuj. Deželo pa spoznavajo tudi skozi delo, saj bodo skupaj s slovenskimi dijaki izdelali predstavitve o zgodovini Slovenije, o slovenskih običajih in o športu v Sloveniji. Te bodo predstavili v Sloveniji in nato še na svoji šoli.


ALEKSINČANI V MARIBORU

Od 15. do 20. maja smo na naši šoli gostili 6 dijakov in 5 profesorjev iz gimnazije Aleksinac. Glavna tema izmenjave je bila usposabljanje dijakov in profesorjev za delo z merilno opremo Vernier, vendar se je našel čas tudi za druge aktivnosti, med drugim za otvoritev in predajo novega eksperimenta v Centru eksperimentov Maribor (http://www.vecer.com/pomnozevalnik-cezmejnega-prijateljstva-6224154).


OBISK GIMNAZIJE V ROGAŠKI SLATINI

V četrtek, 10.03.2016 smo se odpravili v Rogaško Slatino na izmenjavo.

Že od začetka smo se počutili domače, saj so nas zelo lepo sprejeli. Pripravili so nam zelo zanimiv program. Prav ničesar ni manjkalo – petja, plesa …

Najbolj nas je navdušil Anin dvor, ki smo si ga ogledali takoj po sprejemu. Dvorane osupne s svojim leskom, saj jo krasijo s stropa viseči koščki kristalov. To pa seveda ni edina stvar, ki smo jo videli. V kletnih prostorih smo podoživeli izkušnjo »Titanika«, saj sobo obdaja voda. Nismo pa le uživali, saj smo hkrati tudi vadili matematiko in to tako, da smo poskušali razvozlati izračun dneva smrti Nanija Poljanca.

Ravno on pa je tudi avtor zbirke z več kot 1000 podpisi znanih oseb. Razstava nas je vodila skozi proizvodnjo rogaškega kristala, ki smo si ogledali s pomočjo kratkih filmčkov.

Nato smo se odpravili na ogled mesta, kjer so nam dijaki na zanimiv način predstavili glavne znamenitosti.

S tem se je naše druženje že počasi bližalo koncu, zato smo se odpravili nazaj v šolo, kjer smo lahko uživali v raznih delavnicah. Da pa je bilo naše doživetje še popolnejše, nas je na koncu zabaval še stand-up komik.

Na poti domov smo tako lahko razpravljali o čudovitih doživetjih in novih prijateljstvih, ki nam bodo prav gotovo za vedno ostala v spominu.


UTRINKI IZ OBISKA 2.F V ZAGREBU


OBISK DIJAKOV IN PROFESORJEV ŠOLSKEGA CENTRA IZ ROGAŠKE SLATINE

V četrtek, 7.1. 2016, smo gostili dijake in profesorje gimnazije iz Rogaške Slatine.

Gostje so si v spremstvu naših dijakov drugega letnika in njihovih razrednikov ogledali šolo, prisostvovali pouku, ogledali mesto, Pokrajinski muzej in Center eksperimentov. Srečanje smo zaključili na Prvem odru v družbi naših improvizatorjev.

Gostje in gostitelji smo bili mnenja, da smo preživeli dan v prijetnem vzdušju in se že veselimo obiska Rogaške Slatine v začetku marca.

Danila Žlender

Izmenjava s Srednješolskim centrom Rogaška Slatina, januar 2016