O Avli

Na Prvi gimnaziji je zavel nov kulturni veter v začetku sedemdesetih. Dne 8. februarja 1972 je bilo ustanovljeno mladinsko razstavišče Avla. Tako je MKUD (Mladinski kulturni center) Prve gimnazije pridobil še likovno razstaviščno dejavnost. Pobudnik, ustanovitelj in prvi umetniški vodja Avle (ter mentor in režiser mnogih prireditev zunaj nje) je bil profesor na Prvi gimnaziji, akademski slikar Marijan Remec. Zastavil je podjeten koncept in mu ostal zvest polnih 25 let: razstavljanje del priznanih avtorjev in predstavljanje mladih še neuveljavljenih umetnikov. Že začetek je bil simboličen: razstava mladih likovnikov ob kulturnem prazniku leta 1972. Prav ambiciozna želja po predstavljanju priznanih avtorjev mladim je nemalokrat vznemirila mestne oblasti, a se mladi zagnanci s svojim mentorjem niso dali. Ostali so zvesti prepričanju, da ambicioznost ni nikoli pretirana, in so v Avli poleg razstav prirejali tudi recitale, literarne večere in druge akcije … te besede je v Zbornik Prve gimnazije, ki je izšel ob njeni 150 letnici, zapisala Mojca Redjko profesorica na Prvi gimnaziji in zdaj že dolgoletna koordinatorica MKUD-a.

Programska shema Avle, ki si jo je zamislil in dolga leta tudi izvajal profesor Remec, je tudi po njegovi upokojitvi ostala ista. Še vedno se v Avli izmenjujejo predstavitve likovnih stvaritev uveljavljeni umetnikov in tistih, ki se na likovnem področju šele urejujejo. Ob 150 letnici Prve gimnazije so bila v Avli in v razstavišču Rotovž Umetnostne galerije Maribor, razstavljena dela umetnikov, ki so bili dijaki gimnazije ali pa so tukaj službovali kot učitelji likovne vzgoje in umetnostne zgodovine. Ta razstava je pokazala, da se Prva gimnazija lahko pohvali z imeni, ki so trdno zasidrani v slovenskem likovnem prostoru.
Avla je še vedno in predvsem prostor, ki je namenjen dijakom Prve gimnazije. Prostor, ki jim ponuja možnost spoznavati sodobne tokove likovne umetnosti; prostor, v katerem se počutijo sproščeno do te mere, da v njem ob odprtjih z veliko mero entuzijazma izražajo svojo naklonjenost razstavljenim delom in njihovim ustvarjalcem ter hkrati sooblikujejo razstavo. V minulem šolskem letu se je v okviru likovne delavnice, ki poteka pod mentorstvom Natalije Rojc Črnčec oblikovala performerska skupina in si nadela ime GerdaTabulica. Dijaki pripravljajo premišljene koncepte, s katerimi v obliki predstave, performensa ali happeninga izrazijo svoje občutke in razmišljanja. Tako Avla v svojem vsebinskem konceptu tradicionalno vztraja že dobrih trideset let.

Zapisala:
dr. Nataša Smolič


»Avla je postala svetišče šole« – 40 let razstavišča Avla

»Začetek je bil kot pravljica. Avla je bila zanemarjena veža, v njej sta bili sama ropotija in prah,« je nekoč zapisal profesor Prve gimnazije, akademski slikar Marjan Remec, nekaj let po ustanovitvi mladinskega razstavišča Avla na nekdanjem Leninovem trgu 1.
Pobuda za ustanovitev je prišla spontano. Iz temačne šolske veže je 8. februarja 1972 profesor Remec, pobudnik, ustanovitelj in prvi umetniški vodja Avle, s podporo kolegov in dijakov naredil privlačen razstavni prostor. V začetku nihče ni verjel, da bo iz tega kaj nastalo, pa vendar se je razstavišče Avla kmalu vključilo v kulturno življenje in postalo neločljivi del mariborske in tudi slovenske likovne kulture. »Razstavišče AVLA ni običajen razstavni prostor – to je prvo mladinsko razstavišče v Sloveniji …« je s ponosom zapisal profesor Remec leto po ustanovitvi razstavišča. Tako je Mladinsko kulturno umetniško društvo (MKUD) Prve gimnazije, ki je dobilo ime po dr. Franju Crneku, pridobilo še likovno razstaviščno dejavnost, Maribor pa novo galerijo. Likovna dejavnost se je s tem približala širokemu občinstvu. »Avlo obiskujejo gospodinje, kmetijski tehniki, študentje, delavci, inženirji in doktorji, njihove podpise najdete v knjigi vtisov,« je kmalu po simboličnem začetku – razstavi mladih likovnikov ob kulturnem prazniku leta 1972 – zapisal njen ustanovitelj. Zastavil je ambiciozen koncept: razstavljanje del priznanih avtorjev in predstavljanje mladih še neuveljavljenih umetnikov; ki mu je ostal zvest 25 let – do upokojitve leta 1997.
Čeprav Avla nikoli ni konkurirala velikim galerijam, njen koncept je ostal skromnejši, pa vendar ni ostala nič manj pomembna in odmevna v Mariboru. Posebno eksperimentalne razstave so mnogokrat razburjale duhove – ambiciozna želja po predstavljanju priznanih avtorjev mladim je nemalokrat vznemirila mestne oblasti – a se mladi zagnanci s svojim mentorjem niso dali. Poleg razstav so prirejali tudi recitale, literarne večere in druge akcije ter ostali zvesti svojemu umetniškemu prepričanju. V nekdaj temačni veži je bilo zdaj v novo ustanovljenem razstavišču moč videti umetnika pod »povečevalnim steklom« – ustvarjalno zorenje, ki ga na običajnih razstavah ne vidimo in je vendarle neločljivi del končne umetnine. Ustvarjalni mehanizmi, skriti v risbah, študijah in projektih, ki so organski del umetnine, so v Avli dobili posebno mesto.
Tukaj niso razstavljali le dijaki Prve gimnazije, temveč tudi akademski slikarji. S takšnim širjenjem preko vrat gimnazije pa se nekateri niso strinjali. Organizatorjem razstav so očitali, da previsoko letajo in silijo iz šolskih okvirov. »Mi pa jim lahko odgovorimo le, da kulture ni mogoče meriti na litre in kilograme, enako žlahtno zveni v Louvru kot v naši skromni Avli /…/ Kultura je nevtralen pojem /…/ In kje bo torej našla primernejšo mesto, da se pokaže in spregovori, če ne na gimnazijskih hodnikih,« je odločno odgovarjal kustus mladinskega razstavišča, profesor Remec.
Njegova delovna zagnanost je botrovala razstavi preko dvesto umetniških del, šolski arhivi pa izpričujejo njegovo veliko ambicioznost in požrtvovalnost tudi v časih finančnih in drugih kriz. Pred svojim odhodom v pokoj je dal še pobudo za prenovo Avle, ki jo je šola realizirala s pomočjo načrtov študenta arhitekture Andreja Šmidta. Vendar Mladinsko razstavišče Avla že dolga leta ni več samo projekt akademskega slikarja Marjana Remca, temveč tudi njegovih prav tako angažiranih naslednikov. Pod mentorstvom profesoric Prve gimnazije dr. Nataše Smolič, profesorice umetnostne zgodovine, in Natalije Rojc Črnčec, profesorice za likovno umetnost, zorijo mladi talenti že drugo desetletje. Navsezadnje je od tod izšlo že nekaj uveljavljenih umetnikov, nekateri med njimi se kot mentorji mladim umetnikom ponovno vračajo v gimnazijske prostore. Med njimi je gotovo Tadej Vindiš, nekdanji dijak Prve gimnazije in sedaj študent fotografije v Pragi, ki vodi delavnico digitalne in klasične fotografije – Fart, v kateri sodelujejo dijaki Prve gimnazije Maribor in ll. gimnazije Maribor. Kljub temu da klasične galerije izgubljajo bitko z mnogimi sodobnimi mediji, Avla ostaja kulturno žarišče, kjer se umetnost dogaja »vsem na očeh«. Tudi po zaslugi likovne delavnice in performerske skupine GerdaTabulica ki jo vodi profesorica Črnčec, se letno zvrsti v Avli tudi do deset umetniških projektov: vizualna poezija, slike, skulpture, fotografije, glasbeni in recitatorski večeri itd. S skupnimi močmi sta zgoraj omenjeni profesorici organizirali preko sto razstav, uredili stalno zbirko likovnih del in s pomočjo dijakov omogočili, da Avla v svojem vsebinskem konceptu tradicionalno vztraja že štirideset let.
Miha Debenak, prof.

Likovna razstava Serendipity

V prvem nadstropju razstavišča Prve gimnazije Maribor razstavlja Manca Visočnik iz 2.d. Razstava bo na ogled do 30.6.2018.


Likovna razstava Serendipity

Vabljeni na ogled likovne razstave z naslovom Serendipity avtoric Lee Križman 4.g in Katje Medved 3.d. Razstava je na ogled v razstavišču šole v prvem nadstropju Prve gimnazije Maribor.


Likovna razstava, Barbara Kos

Vljudno vabljeni na ogled likovne razstave Barbare Kos, dijakinje 2.f razreda, z naslovom Rdeča nit. Avtorica se predstavlja z več likovnimi deli na platnih v prvem nadstropju šolskega razstavišča Prve gimnazije Maribor.