Prešernov natečaj 2018

Tudi letos smo na Prvi razpisali Prešernov natečaj in vam omogočili, da se predstavite s svojimi stvaritvami na likovnem, glasbenem in literarnem področju. Na tečaj so prispela številna dela, ki dokazujejo, kako inovativni, drzni, kritični in ustvarjalni ste. Zahvaljujemo se vsem, ki ste si dovolili izpostaviti svoje delo. S svojim ustvarjanjem pomembno prispevate k živahnemu utripu življenja na Prvi. Tudi v  prihodnje vam želimo veliko ustvarjalnega poleta. Naj vam pohvale in nagrade dajo novega zanosa.

Strokovne komisije, ki so dela skrbno pregledale, so se odločile podeliti naslednje pohvale in nagrade.

Komisija za likovno področje Prešernovega natečaja  2018, v sestavi profesorice Natalije Rojc-Črnčec in doktorice Nataše Smolič, je glede na prispela dela nagrade in pohvale podelila na treh področjih, in sicer na področju slikarstva, risbe in fotografije.

 

Za slikarska dela je komisija podelila tri nagrade, en prispevek pa je posebej pohvalila.

Pohvalo je prejel  Peter Markoli  iz  2. g.

Petrova slika prikazuje fantazijsko podobo moža, morda povodnega, ki ga preraščajo rdeče korale. Nadstvarna podoba bi lahko delovala tudi tesnobno, vendar istočasno ponuja asociacijo mirnega morskega dna, na katerem med algami počiva potopljena skulptura neke davne civilizacije.

3. nagrado je prejela Ines Sekač iz 2. b.

Ines je v svoji sliki prikazala iluzijo geometrijsko zasnovanega prostora, v katerem v plesnih pozah lebdijo telesa in iščejo trdnost v prostoru, vendar se jim ta vztrajno izmika. Elegantne figure so eterične in karakterno nedefinirane, kot angeli ali prikazni, ki iščejo svojo identiteto in svobodo.

2. nagrado je prejela Tjaša Šimunič iz 3. b.

Tjaša je letos komisijo prepričala z velikim kolažem, v katerem izraža svoj odnos, začudenje in zagotovo tudi jezo nad potrošniško mrzlico, imenovano črni petek. Oglaševalski lobi človeku ne dovoli niti kančka miru, saj ga vztrajno nadleguje v vseh občilih in medijih ter opozarja na cenovno ugodno dosegljivost materialnih dobrin.

1. nagrado je prejel Gregor Pörš iz 3. c.

Gregorjeva slika je prikaz izredno natančnega in hkrati intuitivnega snovanja podobe. Iz nemirnega, z madeži zasnovanega ozadja, se porajajo geometrijska telesa čistih barv. Njihova stroga matematična oblika pa se kot v nadrelaistični sliki izliva iz svojega osnovnega teles in se skozi atmosfero ponovno udejani.

Na področju risbe se je komisija odločila podeliti tri nagrade.

3. nagrado je prejel Aljaž Jazbinšek iz 2. d.
Aljaževa realistična barvna risba kamnite koče med zelenjem navduši v svoji natančnosti opazovanja in podajanja motiva. Premišljena kompozicija, občutek za barve in romantična ideja samosti naredijo risbo privlačno in hkrati zasanjano.

2. nagrado je prejela Zala Heric iz 3. a.
Zala se je letos izkazala s krokijsko risbo, v kateri lovi silhuete ženskega telesa v gibanju. S prefinjenim senčenjem risbo nežno omehča in ji doda pridih skrivnostnosti. Linije so podobo telesa mestoma stilizirale do skorajšnje nerazpoznavnosti, vendar nas mehkoba prehajanja ene črte v drugo kmalu usmeri v mimetičnost.

1. nagrado je prejela Patricija Kohek iz 3. f.
Fantazijska risba s surrealističnim pridihom ponuja vpogled v skrivnostni svet Patricijine domišljije, ohranja pa distanco do njenega razumevanja. Kdo je dekle in koga predstavljajo ostala fantazijska bitja? So deklični prijatelji ali ji predstavljajo grožnjo? Svojevrsten akcent pripovedne kvalitete risbe ohranja tudi z odsotnostjo barve.

Na področju fotografije se je komisija odločila podeliti tri nagrade in eno pohvalo.

 

Pohvalo je prejela Katarina Fišer iz  3. f.

Katarina je svojo tehnično dovršeno fotografijo nadgradila s simpatično igro pogleda in odseva podobe. Opazovani in opazovalec sta se spojila preko leč daljnogleda in fotografskega aparata. Na hudomušno preizkušnjo pa sta postavila gledalčevo pozornost, saj jo pogled mladeniča usmerja stran od osrednje igre.

3. nagrado sta prejela Vitja Divčić in Mitja Brglez iz 4. f.
Vitja in Mitja sta v svojih fotografijah z računalniško grafiko izvedla grafitarsko intervencijo in na šaljiv način posegla v vedute našega mesta in v njem obstoječe infrastrukture. Zaspano mestno sivino sta pretrgala z barvno risbo in opozorila na detajle, ki v svoji samoumevnosti praviloma ostanejo neopaženi.

2. nagrado sta prejeli Ališa Kasjak Gutman in Pia Lavuger iz 4. d.
Ališa in Pia sta si zamislili in predstavili serijo fotografij, v katerih je glavni akter svetlobna linija, ki aktivno potuje po površini fotografskega papirja. V priloženem konceptu sta opozorili, da je pomen umetniškega ustvarjanja še zmeraj ustvarjalni proces in ne šele končni izdelek. Pot je tista, ki nas plemeniti.

1. nagrado je prejel Urban Tušek iz 3. b.
Urbanove fotografije se motivno razlikujejo, skupno jim je natančno opazovanje avtorja in tehnična dovršenost. Vsaka zase pripoveduje svojo zgodbo, v kateri se prepletajo iskanje barvitosti obmorskega mesta, mistična igra svetlobe in sence sakralnega prostora in nenadkriljiva lepota narave.

Ker je za razumevanje likovne govorice neizbežno vizualno zaznavanje, vas vljudno vabimo, da si nagrajena in pohvaljena dela dijakov ogledate v Mladinskem razstavišču Avla.

Prispevke z glasbenega področja je pregledala in ovrednotila profesorica Polona Meke – Ožinger.

Prispeli sta dve glasbeni deli, in sicer skladba za klavir z dodanimi sintetičnimi zvoki godal in tolkal, ki jo je avtor, ki nastopi kot ustvarjalec in poustvarjalec, najprej zaigral na klavir in jo nato obdelal še z računalniškim programom. Drugi prispevek je skladba za solo kitaro, ki jo je avtor najprej ustvaril in nato še poustvaril.

Profesorica se je odločila podeliti dve nagradi.

3. nagrado je prejel Lucijan Pustoslemšek iz 2. f.
Lucijan je prejel nagrado za klavirsko skladbo z naslovom Valček v b-molu.
S svojo skladbo se navezuje na tradicijo velikega skladatelja valčkov Fredericha Chopina, nove tehnologije pa avtorju omogočijo, da z zvoki drugih inštrumentov skladbi doda dramatične trenutke.

2. nagrado je prejel Peter Markoli iz 2. g.
Peter je prejel nagrado za skladbo za kitaro z naslovom Po poti ptic.

Avtor je mlad perspektiven kitarist z izjemnim občutkom za glasbo tako v procesu ustvarjanja glasbe kot tudi poustvarjanja. Skladba Po poti ptic ima uvod in dva stavka. Pomladno jutro nam pričara atmosfero prebujanja ptic v pomladni dan,  Zimski veter pa spominja na lahkoten, a mrzel zimski veter.

Skladba je tehnično zahtevna, vendar se ji poslušalec zlahka preda. Avtor izrablja tako tehnične kot zvočne zmožnosti svojega inštrumenta, hkrati pa raziskuje nove ideje in jih zna dobro razvijati.

Komisija v sestavi profesoric Metke Kostanjevec in Vide Ifko ter profesorja Jerneja Ajda je pregledala in ovrednotila 10 literarnih del. Odločila se je podeliti 4 nagrade in eno pohvalo.

Pohvalo je prejela   Maja Pongrac iz 2. b.
Maja je prejela pohvalo za cikel lepljenk, ki so posnetek družbe in časa, v katerem živimo. Avtorica je kritična, prepoznava stisko in želi rešitve.

3.nagrado je prejel Klemen Gradišnik iz 4. d.

Klemen je prejel nagrado za cikel pesmi, v katerih se razkrivajo lirične izpovedi, ki jih avtor prepleta z oživljanjem mitičnih podob. Spretno jih vnaša v naš čas, v katerem išče odgovore na splošna bivanjska vprašanja.

Prav tako 3. nagrado je prejel Blaž Šabeder iz 1. a.

Blaž je prejel nagrado za pesmi, med katerimi posebej izstopa sklop z domovinsko tematiko. Lirski subjekt izraža navdušenje nad svojo domovino in njeno preteklostjo ter jo izjemno ceni. Bralca nagovarja s preprosto metaforiko in jasnim izrazom.

2. nagrado je prejela Pia Krampl iz 4. b.
Pia je prejela nagrado za cikel MIŠLJENKE. Cikel je stkan iz trenutkov, ki se vtisnejo v spomin in hkrati nagovorijo. V njih odseva čar mladosti, igrivosti, veselja, ki pa se preplete tudi z manj veselimi trenutki, kot je ta, izražen v haikuju

»Češnjev cvet poje

budne barve pomladi.

Jaz sem za zvezki.«

V bogatem metaforičnem izrazu so skrite tudi zanimive skovanke, ki kažejo na avtoričino veliko naklonjenost besedi.

1. nagrado je prejela Nika Matanović iz 3. b.
Nika je prejela nagrado za dnevniško pripoved PAVLININ LED. Bralec v zgodbi v obliki dnevniškega zapisa odkriva drobce najstniškega sveta. Trenutki, ki jih doživlja glavni junak, ko lebdi med spomini, fantazijo in realnostjo, nam pričarajo večplastnost mlade duše. Je kritičen opazovalec odraslega sveta in išče svojo pot do svobode in sreče, kar nas pripelje do pretresljivega konca. Avtorica piše v tekočem jeziku, ki je slogovno bogat, slikovit in jasen.

Komisija za likovno področje Prešernovega natečaja je podelila tudi posebno pohvalo Ani Mariji Špes iz  3. b za oblikovanje plakata in priznanj Prešernovega natečaja 2018. Avtorica je na izviren in likovno ustrezen način vizualno pospremila Prešernov natečaj.