PRODUKCIJE

Premiera prvega letnika Gledališke šole Prve gimnazije Maribor

V petek, 10.6.2016, je bila premiera zaključne produkcije prvega letnika Gledališke šole Prve gimnazije Maribor

 ​ VSI SMO MARTIN

(po motivih D. J. Salinger: Varuh v rži)

IMG_2163

Osrednji lik Martin deluje kot neprilagojen upornik brez razloga. Sprva ne sprejema družbe, a jo prične kasneje prepoznavati kot edino realnost, v katero bo moral skozi svojo preobrazbo do odraslosti prej ali slej vstopiti.

»Značilnost nezrelega človeka je, da želi plemenito umreti za stvar, medtem ko hoče zrel človek za to skromno in ponižno živeti.«


Gledališka šola Prve gimnazije osvojila nagrado za najboljšo lutkovno predstavo v celoti

V organizaciji Javnega sklada za kulturne dejavnosti Republike Slovenije je pretekli konec tedna potekal festival mladinske ustvarjalnosti Vizije.
Gledališka šola Prve gimnazije Maribor je tudi letos osvojila nagrado in s tem potrdila kontinuiteto v kakovosti. Za najboljšo lutkovno predstavo v celoti je prejela nagrado naša uprizoritev Noč v jedilnici. Mentor skupine je bil Miha Bezeljak. Igrali so: Ajda Brndušić, Katja Čakić, Živa Gostinčar, Zala Reich, Ina Slemnik, Petar Mrdović in Lara Zorec. Za glasbeno podlago so poskrbeli Nikolaj Fišer, Zala Reich in Žiga Hren. Oblikovalec svetlobe je Samo Šabeder in tonski mojster Teo Trifkovič. Posredujemo tudi utemeljitev nagrade, ki jo je podala žirija v sestavi Andrej Karoli, Lara Jankovič in Anže Virant: Predstava Noč v jedilnici se pogumno spopade s konceptom lutkovne predstave. Gre za pogumno raziskovanje mej lutkovnosti in stapljanja živega, dramskega gledališča s teatrom objekta. Predstava je tako režijsko kot dramaturško zaključena celota, avtorska zgodba je prepričljiva in omogoča uporabo lutk na višji, simbolni ravni. Lutke tukaj niso samo pomanjšano dramsko gledališče, temveč izrisujejo abstraktne koncepte in ideje, ki v povezavi z dobro igro živih igralcev predstavljajo odločen premik v pojmovanju lutk. Animacija je brezhibna, pretok energije med animatorjem, predmetom in gledalcem je izčiščen, fokusi so na mestu. Predstava kot celota je premišljena ideja, kjer vzajemno deluje vse, glasba in tišina, animacija in živa igra, konkretna zgodba in simbolni aspekt.
Čestitke mladim ustvarjalcem in mentorju ter vsem, ki so pri predstavi sodelovali!

Premiera drugega in tretjega letnika Gledališke šole PGMB

V soboto, 9.4.2016, je bila premiera drugega in tretjega letnika Gledališke šole Prve gimnazije Maribor

 

NE ME ŠOLAT

 

V avtorskem projektu pod mentorskim vodstvom Jurija Drevenška

poizkušamo na šaljiv način opisati življenje dijaka na dan, ko se bo v šoli odvila šolska zabava. Odpiramo vprašanja ‘Kaj sem pripravljen narediti, da postanem del skupine?’ in ‘Kaj sem pripravljen narediti, da ostanem ali postanem sam, svoj, samostojen?’.

  


Lutkovna premiera za mladino in odrasle

… je bila v nedeljo, 20. 3. 2016, ob 19.00 na Prvem odru.

1

2

GOSTOVANJA

Gledališka šola Prve gimnazije Maribor gostovala v Kanadi

Člani gledališke šole so se polni vtisov vrnili iz kanadskega Mont-Laurierja, kjer so bili udeleženci mednarodnega festivala in suvereno zastopali slovenski amaterski gledališki prostor. S predstavo Razmerje po Beckettu so navdušili mednarodno občinstvo do te mere, da jim je podelilo stoječ aplavz. Njihovo predstavo si je ogledal več…


Gledališka šola na festivalu študentskih gledaliških skupin Kestenburg v Banja Luki

Od 31. 7. – 9. 8. 2015 je potekal v Banja Luki mednarodni študentski gledališki festival. Izmed 72 prijavljenih skupin, je žirija v tekmovalni del sprejela 16 ansamblov iz Evrope, Azije in Južne Amerike. Gledališka šola Prve gimnazije Maribor se je kot edina srednješolska skupina predstavila z letos večkrat nagrajeno predstavo tretjih letnikov Jaz ali kdo drug. V 10-dnevnem festivalskem času več…

BORŠTNIKOVO NA PRVEM ODRU

49. Borštnikovo srečanje

V Mariboru je potekalo 49. Borštnikovo srečanje, največji gledališki festival v Sloveniji. Tudi letos smo bili del spremljevalnega programa. Na našem Prvem odru smo od  20. 10. do 22. 10. gostili Španski fokus, v katerem smo imeli priložnost srečati sodobne španske dramatike: Josep Maria Benet i Jornet, Manuel Molins Abu Magrib, Patxa Tellerie, Juan Mayorge in Luise Cunille. V četrtek, 23. 10. ob 17.00, pa se je  na Prvem odru z avtorskim projektom Razmerje po Beckettu, predstavila naša Gledališka šola. Predstava je bila letos nagrajena za najboljšo predstavo v celoti ter za najboljšo žensko in moški vlogi na festivalu Vizije, ki ga organizira Javni sklad za kulturne dejavnosti Republike Slovenije.
Več si lahko ogledate na: https://www.facebook.com/TheatrePGMB.

Brez naslova