Mednarodna izmenjava s Česko-anglické gymnázium – od 10. do 14. septembra 2017

Dijaki Prve smo tudi letos sodelovali v izmenjavi s Česko-anglické gymnázium. Junija smo jih še kot dijaki drugega letnika s profesoricama Tjašo Klanjšček in Tjašo Markežič obiskali v Čeških Budejovicah, kjer so nas kot družinske člane toplo sprejeli medse. Za nas so pripravili pester program, ki je vključeval športne aktivnosti, ogled Češkega Krumlova, gradu Hluboka in obisk pivovarne ter enega izmed najstarejših foto studiev. V začetku meseca septembra pa je bil čas, da jim mi vrnemo gostoljubje. Kljub slabemu vremenu ob njihovem prihodu jim dež ni zbrisal nasmeha z obrazov.
Ponedeljkovo jutro smo začeli na Prvem odru z uradnim sprejemom naših gostov in s kratkim programom. Ogled kulturnih znamenitosti Maribora je bil malce skrajšan zaradi slabih vremenskih razmer, zato smo naše goste raje peljali v nam najljubše kavarne. Popoldne pa smo v šolski telovadnici odigrali nekaj prijateljskih setov odbojke.
Naslednji dan smo se ponovno zoperstavili slabemu vremenu in se odpeljali na izlet v našo prestolnico ter na Primorsko. Med vožnjo smo jim predstavili še zgodovino Slovenije, našo kulturo, slišali pa so tudi nekaj legend o krajih, skozi katere nas je vodila pot. Prosti čas v Piranu smo izkoristili za raziskovanje ozkih uličic in za druženje. V Ljubljani so nam pogled na čudovito arhitekturo žal spet zastrli dežniki, vendar smo kljub temu obiskali vse pomembne znamenitosti.
V sredo se je končno spet pokazalo sonce. Dan smo začeli z različnimi delavnicami na naši šoli, popoldne pa je sledil piknik na Pohorju. Z gondolo smo se povzpeli do vrha, kjer nas je že čakala hrana. Ob okusnih dobrotah smo uživali v razgledu, nato pa smo se spustili do Trikotne jase in se preizkusili še v adrenalinski vožnji s PohorJET-om. Zvečer smo si v Lutkovnem gledališču ogledali predstavo Charlesa Dickensa Sanje o zvezdi in še zadnji večer preživeli skupaj.
Naše druženje s češkimi dijaki je prehitro minilo. Poslovili smo se in si obljubili, da se ob prvi priložnosti spet vidimo. Ko so se odpeljali, mi pa smo jim mahali v slovo, sem pomislila, da je to bila res izjemna izkušnja, in če bi se morala odločiti še enkrat, bi se gotovo odločila za to izmenjavo.

Saška Berlič, 3. a, Sara Zavernik, 3. g