“Knjiga je nekaj več kot besedna struktura. Je dialog, ki ga začne s svojim bralcem. Ta dialog je neskončen, književnost je neizčrpna, in to zaradi zelo preprostega razloga – ker je vsaka knjiga taka. Knjiga ni stvar brez komunikacije: je razmerje, je opora neštetih razmerij.”

Jorge Luis Borges

šalamun_šepetanje

Šalamun, Tomaž; Krašovec, Metka: Šepetanje. [Poezija; risbe.] Ljubljana : Mladinska knjiga, 2017. Število strani: 141.

Dobri dve leti po smrti pesnika Tomaža Šalamuna so pri Mladinski knjigi izdali zbirko njegovih pesmi Šepetanje po izboru njegove žene Metke Krašovec. Ta je vanjo vključila pesmi, posvečene njej ali njuni zgodbi. Ker je bilo teh premalo, je dodala še nekaj del, ki so bila najljubša Šalamunu. Pesmi je opremila s svojimi risbami.

Skupaj sta preživela šestintrideset, marsikatera Šalamunova pesem je pismo Metki Krašovec. Njene risbe, ostre kot britev in mehke kot dih […] so v korespondenci z njegovimi verzi. Njihova moč je osupljiva in antološka. Povezanost slikarke in pesnika, dveh izjemno močnih osebnosti, je bila globoka ter polna intenzivnih čustvenih in intelektualnih vezi. To se odraža v Šepetanju, v »presečni množici« pesmi in risb, kjer se njuna opusa stikata in prepletata.

ti si čist normalen

Ti si čist normalen: raperske pesmi za mlade in vse druge. [Poezija.] Ljubljana: Mladinska knjiga, 2017. Število strani: 326.

Prva zbirka, v kateri so zbrane stvaritve slovenskih raperjev, urbanih poetov in pripovedovalcev sodobnih zgodb, ki na papirju, brez glasbe, delujejo ravno tako prepričljivo kot takrat, ko se pod njimi razlegajo biti. Izvrstna zasedba za koncert med platnicami knjige: Klemen Klemen, Ali En, Zlatko, Murat in Jose, Stekli psi, Trkaj, Slon in sadež, 6pack Čukur, Nikolovski, N’toko, Pižama idr.

munro_pogled z grajske pečine

Munro, Alice: Pogled z grajske pečine: zgodbe. [Kratka proza.] Celje: Celjska Mohorjeva družba, 2017. Število strani: 326.

Zgodbe Pogled z grajske pečine je kanadska avtorica, dobitnica Nobelove nagrade za književnost leta 2013, uglasila na raziskovanje lastne družinske preteklosti. Prvi del je zanjo tako precej netipičen, saj v kratke zgodbe vpleta izvirne ohranjene zapise svojih prednikov o selitvi iz Škotske v Kanado. Zgodovinsko preverljive podatke pomeša z ustnimi legendami, vse skupaj pa začini še z lastno domišljijo. Posrečen recept, ki v drugem delu zadobi preverjen okus, bo navdušil ljubitelje te neposredne, iskrive opazovalke življenja v vsej njegovi nenavadni navadnosti.

paasilinna_deset prisrčnih trmoglavk

Paasilinna, Arto: Deset prisrčnih trmoglavk. [Roman.] Ljubljana : Mladinska knjiga, 2017. Število strani: 215.

V čem je ta nalezljiva privlačnost romanov finskega pisatelja Arta Paasilinne, ki ima v slovenščini že skoraj petnajst prevedenih del?
Podjetnik Rauno Rämekorpi za šestdeseti rojstni dan prejme kopico šopkov in daril. Ker je njegova žena alergična na rože, jih mora spraviti proč. Taksistu Seppu Sorjonenu, ki mu priskoči na pomoč, se zdi rož škoda za odpad in slavljencu predlaga, da jih razdeli med prijatelje in znance. Nemogoče, ti so mu rože vendar prinesli. Potem pa se spomni, da pravzaprav pozna nekaj dam, ki jih lahko osreči …

franzen čistost

Franzen, Jonathan: Čistost. [Roman.] Ljubljana: Beletrina, 2017. Število strani: 847.

Povezovalna protagonistka sedmih poglavij knjige je enaindvajsetletna Pip, ki v Kaliforniji živi z mamo in od nje zaman skuša izvedeti, kdo je njen oče. V skvotu, kjer živi, spozna Nemko Annagret, bližnjo znanko Andreasa Wolfa, vodje kultnega Sončnega projekta, ki živi v strogi anonimnosti in razkriva tajne podatke vlad in korporacij. Pip, ki verjame, da ji Wolf lahko pomaga odkriti očeta, se prijavi za pripravništvo pri Sončnem projektu, ki se nahaja na skrivni lokaciji v Boliviji. Purity je pravzaprav besedna igra: tako je v resnici ime Pip (kar sama sovraži), hkrati pa je »čistost« koncept, h kateremu stremijo protagonisti, ki pa imajo o njem vsak svojo predstavo.
Čistost je roman o svetovnem spletu, novinarstvu in žvižgačih, o polpretekli zgodovini in sedanjosti, o poštenju, prevarah in zlorabah, o posesivnosti, odraščanju in ljubezni, o umoru in nasilju, o političnih spremembah in globalizaciji, o svetu, ki se vse hitreje menja. Čistost je velik roman – tako po vsebini kot po obsegu.

jung-psihologija in alkimija

Jung, C. G.: Psihologija in alkimija. Ljubljana: Beletrina, 2017. Število strani: 540.

Knjiga je študija analogij med alkimijo, krščansko dogmo in psihološkimi simboli. Jung izhaja iz predpostavke, da je alkimija temeljna za razumevanje kolektivnega nezavednega. Opazovani fenomeni nezavednega (sanje, vizije) v obliki podob razkrivajo povezave, kakršne je moč najti tudi pri alkimijski simboliki. Jung opozarja na dvojno naravo alkimije, ki je po eni strani kemični in po drugi mistično-duševni proces. Alkimija Jungu pomaga razumeti transcendentno naravo človeške psihe.

Strnad_mala-zgodovina-dopplerjevega-pojava

Strnad, Janez: Mala zgodovina Dopplerjevega pojava. Ljubljana: DMFA – založništvo, 2016. Število strani: 115.

Mala zgodovina Dopplerjevega pojava predstavi zanimiv pojav pri zvoku in svetlobi, ki ga je 1842 napovedal Christian Doppler. Knjiga pokrije zelo raznolika področja, od astrofizike preko iskanja planetov zunaj našega osončja, vremenskih radarjev do ultrazvočnih preiskav v medicini. Delo je napisano strokovno neoporečno, pa vendar primerno tudi za dijake. Dodane so zgodovinske zanimivosti, ki mnogokrat razsvetlijo pogled na sicer zahtevno vsebino. Opozori pa tudi na nekatera še odprta vprašanja, kot je recimo vloga Dopplerjevega pojava pri rdečem premiku v spektru zvezd. Zgled za zanimivo in uporabno fiziko.

narava-evrope

Narava Evrope – Velika ilustrirana enciklopedija. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2017. Število strani: 512.

Ta osupljiva obsežna enciklopedija ponuja celovit in natančen pregled različnih življenjskih okolij ter predstavlja več kot 1500 živali, rastlin in gliv, ki živijo v njih – od sesalcev do žuželk, od dreves do cvetja v naravi. Enciklopedija je temeljni priročnik o flori in favni evropske celine, ki ga je pripravila mednarodna ekipa botanikov in zoologov.

ljubiti_nekoga_z_bipolarno_motnjo

Fast, Julie A.; Preston, John: Ljubiti nekoga z bipolarno motnjo: razumevanje in pomoč vašemu partnerju. [Priročnik.] Ljubljana: Chiara, 2017. Število strani: 270.

Partnerji oseb z bipolarno motnjo so si zelo podobni. Oni so tisti, ki v odnosu vztrajajo, namesto da bi odšli, in oni so tisti, ki postanejo partnerjev glavni negovalec in skrbnik, ko izbruhne bolezen. To so tudi tisti ljudje, ki zares vedo, kaj pomeni ljubiti nekoga z bipolarno motnjo. Pred nami je priročnik, ki odlično predstavi osnovno bolezen, pa tudi stisko, ki jo ob razmahu epizode doživljajo svojci in bližnji obolelega. Knjiga kot zdravilo!

espresso 1
espresso 2

Učbenika za italijanščino kot drugi tuji jezik v 1. in 2. oziroma 3. in 4. letniku gimnazijskega oz. srednje tehničnega izobraževanja:
Ziglio, Luciana; Rizzo, Giovanna: Nuovo espresso 1: corso di italiano: [livelo] A1: libro dello studente e esercizi. Firenze: Alma, 2014. Število strani: 239.
Balì, Maria; Rizzo, Giovanna: Nuovo Espresso 2: corso di italiano: [livelo] A1. Libro dello studente e esercizi. Firenze: Alma, 2014. Število strani: 263.