Berem, torej sem. Kaj pa bereš ti, kdo si? – NOVOSTI V ŠOLSKI KNJIŽNICI PGM

jančar_in ljubezen

Jančar, Drago: In ljubezen tudi. Ljubljana: Beletrina, 2017. Število strani: 351.

Naslov Jančarjevega novega romana In ljubezen tudi utegne zveneti nekoliko nenavadno, ker se dogaja v času, ko je na svetu zavladalo sovraštvo. Med naraščanjem nasilja v okupiranem Mariboru, med uporniki v pohorskih gozdovih, v koncentracijskem taborišču na severu Evrope in med povojnim prevzemanjem oblasti se v štirih poglavjih odvijajo zgodbe ljudi, ki so v tej zgodovinski blodnjavi človeštva nasilniki, žrtve ali oboje hkrati in ki skušajo ubraniti vsak svojo ljubezen pred nesmislom zla in porazom človeškega dostojanstva.
Lahko ljubezen v vojnem času, ko sta na preizkusu tako človečnost kot tudi moralnost človekovih odločitev, preživi? Ali se tudi ljubezen ob vsej svoji moči skrha in duh utrudi – kot je zapisano v neki Byronovi pesmi, ki jo veliko let po tragičnih dogodkih bere ena od junakinj, ko v knjigarni po naključju vzame knjigo s police –?

kosec-koso-brusi

Kralj, Lado: Kosec Koso brusi. Ljubljana: Študentska založba, 2010. Število strani: 153.

Kosec koso brusi je knjiga petih daljših pripovedi, ki se dogajajo vse od sedemdesetih let prejšnjega stoletja pa do našega časa. Časi se sicer menjujejo, a kot da so vedno enako dušeči za nemirne in neprilagojene individualiste.  V knjigi se vseskozi pojavljajo prividi in vzporedni svetovi, od tistih bolj otipljivih kot so igre na srečo, podjetništvo in gledališče, do tistih povsem prosojnih, a še kako pomembnih prikazni.

Od politiziranih igralcev v nemirnih sedemdesetih letih do »srečelovca«, ki se spogleduje z Dostojevskim in Puškinovo Pikovo damo, se zdi, da se vse začenja in končuje pri Sleherniku, skupaj z nepozabno koso, ki ga spremlja na vsakem koraku in opominja, da je vsak korak zapisan minljivosti.

djilas_hiša

Djilas, Ivana: Hiša. Ljubljana, Cankarjeva založba, 2016. Število strani: 263.

Pred nami je lepa hiša z belimi polkni, keramičnim petelinom na strehi in češnjo na vrhu. Ampak družina si te hiše zaradi kredita in nerednih prihodkov ne more več privoščiti. Treba jo bo prodati in se evakuirati, preden bo prepozno. Junakinja, ki vzame stvari v svoje roke, kaj hitro spozna, da to ne bo šlo zlahka, da se je naš svet zataknil. Sploh lahko izstopimo iz začaranega kroga, v katerem smo se znašli?

Hiša ni samo zgodba o kreditu. Je tudi kritika potrošniške družbe, ki vse razen plačila želi takoj. Je zgodba o sanjah, na katere so nas »navlekli«, saj je pač treba imeti kariero, hišo, otroke, psa, kljub temu da si nič od tega ne moremo privoščiti.

Sofokles_antigona

Sofokles: Antigona; Kralj Ojdipus [prevedel: Kajetan Gantar]. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2017. Število strani: 238.

V istoimenski drami Antigona, Ojdipusova hči, na skrivaj pokoplje brata Polinejka, ki velja za izdajalca domovine, pri čemer jo vidijo stražarji in jo zatožijo kralju Kreonu. Ta naroči, naj najdejo krivca, sicer bo obdolžil stražarje. Antigono odženejo h Kreonu, ki jo obsodi na smrt. Antigona svoje dejanje utemelji, da v smrti ljubi oba mrtva brata enako in da morajo spoštovati Božji zakon o pokopu mrtvega človeka.

V svoji največji mojstrovini Kralj Ojdipus, ki velja za najčistejši zgled tragedije, je Sofokles godbo začel z Ojdipusovim vladanjem in kugo, ki pustoši po deželi, saj morilec kralja Laja še živi v mestu. Ojdipus ga hoče najti, da bi ga pregnal iz mesta. Svetujejo mu, naj o morilcu povpraša slepega vedeža Tejreziasa. Ta pozna Ojdipusovo usodo in noče izdati resnice.

b._a_novak_bivališča duš

Novak, Boris A.: Vrata nepovrata: epos. Knjiga 3, Bivališča duš. Novo mesto: Goga, 2017. Število strani: 1103.

Bivališča duš so tretja, zadnja knjiga 40.000 verzov obsežnega epa Vrata nepovrata. V njej se je pesniški velemojster Boris A. Novak vrnil k bolj lirskemu registru, ki je vpet v močno kompozicijo 99 spevov. Ta knjiga predstavlja sintezo celote in sklepno nadaljevanje prvih dveh, obenem pa se po jezikovnem tonu in pesniških videnjih od njiju bistveno razlikuje. Sklepni akordi so elegični, tudi zelo osebni, v zaključne apokaliptične tone pa se brez dvoma vpisuje tudi skrajno napeta svetovna situacija, ki jo živimo.

schnabl_razvezani

Schnabl, Ana: Razvezani: kratke zgodbe. Ljubljana : Beletrina, 2017. Število strani: 143.

Protagonisti zbirke kratkih zgodb Razvezani so fant na travi, dekle z anoreksijo in še drugi z osebnega ali družbenega roba, ki pa namesto ciničnega razgrajevanja lastnega položaja vzpostavljajo do svojih težav drugačen odnos.
»Njen pogled bi se razplastil kot prst: na površju prezir, ena plast globlje strah, dve plasti globlje jeza, tri plasti globlje osamljenost in najgloblja plast, plast, ki bi komaj še dihala, upanje.«
Avtorica je prejela nagrado Slovenskega knjižnega sejma za najboljši prvenec zadnjega leta.

charney-slovenologija

Charney, Noah: Slovenologija: življenje v najboljši deželi na svetu in popotovanje po njej. Ljubljana: Beletrina, 2017. Število strani: 184.

Slovenologija prinaša 38 bistroumnih in humornih zapisov izpod peresa Američana Noaha Charneyja, ki že vrsto let živi v Kamniku in od blizu opazuje lepote in bizarnosti dežele, v katero, kot pravi, je zaljubljen. Tako med drugim beremo o lokalnih kulinaričnih dobrotah in nenavadnih vaških običajih, o pasivnem junaku slovenskega filma in živih legendah športa in poezije, pa tudi o arhitekturnih ikonah in zenu gobarjenja. Knjiga združuje spominsko esejistiko z uporabnostjo vodiča.

slika

Perko, Janja; Hodak, Marjana: Slovenščina na ustni maturi 2018: priročnik. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2017. Število strani: 282.

Priročnik za uspešno pripravo na ustni del mature 2018:
• vsebuje teme, razpisane za književni in jezikovni del preverjanja znanja;
• upošteva vse novosti, razpisane v Katalogu Državne predmetne komisije za slovenščino na maturi 2018;
• sistematično vodi ponovitev snovi za učinkovito usvojitev znanja s premišljenim konceptom: napoved literarnointerpretativnih prvin in oznaka posameznega književnega obdobja ter obravnava in interpretacija izbranih besedil;
• za lažje obvladovanje velike količine snovi vsebuje stvarni kazali avtorjev izbranih besedil in kazalo literarnih pojmov.

zgodovina na maturi_2018
geografija na maturi 2018

Matičič, Dušan: Geografija na maturi 2018. Mengeš: Ico, 2017. Število strani: 167.
Pavliha, Boris: Zgodovina na maturi 2018. Mengeš: Ico, 2017. Število strani: 201.

Priročnika Geografija na maturi 2018 in Zgodovina na maturi 2018 nadzorno obdelata in razložita teme, ki jih je državna predmetna komisija določila za opravljanje mature iz predmetov zgodovina in geografija.

spikina-vrtljiva-zvezdna-karta

Kambič, Bojan: Spikina vrtljiva zvezdna karta [Kartografsko gradivo]. [Ljubljana]: Spika, [2015].

Nova izboljšana Spikina vrtljiva zvezdna karta je praktičen pripomoček za začetnike in za izkušene astronome amaterje. Kadar ne potrebujemo pretirane natančnosti, jo lahko uporabljamo kot efemeride, pa še priročna je, ker jo lahko vedno nosimo s seboj. Ste se kdaj med opazovanjem spraševali, kaj bo na nebu čez nekaj ur? Se vam splača počakati ali naj greste raje spat? Ste kdaj načrtovali opazovanje za določen dan, pa se vam ni ljubilo preračunavati, kaj vse boste tisto noč lahko videli in kako visoko na nebu bo? Ste že kdaj fotografirali, pa ste šele na terenu sredi dela ugotovili, da ste pozabili pogledati v efemeride, kdaj se konča noč?
S Spikino vrtljivo zvezdno karto lahko za katerikoli dan in uro enostavno ugotovimo, katera ozvezdja in zvezde vidimo v tistem trenutku na nebu.