DOBER SKOK V NOVO LETO Z NOVIMI KNJIGAMI!

“Nikoli v življenju nisem srečal uspešnega človeka, ki ne bi bil obenem tudi strasten bralec.”

(Lewis Timberlake)

Milčinski, Frane: Sončna ura. [Poezija.] Ljubljana: Sanje, 2017. Število strani: 670.

Po desetletjih zbiranja so objavljene zbrane pesmi enega največjih slovenskih besednih ustvarjalcev. Zavedajoč se pomena tkiva si mojster besede ni natikal uzd in zatorej resnici ni dovolil, da bi se skrila pod nagobčnikom. Prvi slovenski kantavtor in televizijski pionir je na strmih stopnicah sveta, ki je prima, ako napraviš, da je narobe svet, ustanavljal misijone dobre volje in v nepredvidljivi dramaturgiji jezične telovadbe stresal zarjavele rešetke zablod.

Palacio, R. J.: Julianova zgodba. [Mladinski romančič.] Zagorje ob Savi: Ocean, 2017. Število strani: 104.

Skoraj tri leta mineva, odkar smo dobili slovenski prevod mednarodne uspešnice in prejemnice mnogih mednarodnih nagrad za kakovostno literaturo, Čudo. August Pullman se je rodil s hudo deformacijo obraza in do desetega leta preživel številne operacije. Vsi, ki ga prvič vidijo, strmijo vanj. Nekateri se ob pogledu na njegov obraz celo zdrznejo in zgrozijo. Manjši otroci pred njim celo zbežijo. Večina od njih se boji njegovega dotika. Zgodbo Čudo nam pripovedujejo August sam, njegova sestra ter nekaj prijateljev. Sedaj je pred nami še druga plat zgodbe – Julianova zgodba. Julian je do novega sošolca Avgusta nesramen, pači se mu za hrbtom, v omarici mu pušča žaljiva sporočila, izmisli si “igro”, pri kateri si mora tisti, ki se dotakne Avgusta, umiti roke. Kako na medvrstniško nasilje odreagira šola? Kako se odzovejo Julianovi straši? In kdo pomaga Julianu, da se iz napak nekaj nauči? A Julianova zgodba razkriva še mnogo več: problematično otroško obnašanje ima lahko več razlogov: med temi je marsikdaj tudi družina. Tudi takrat, ko je treba iskati poti nazaj.
»Ena napaka te še ne določi, Julian. Me razumeš? Samo naslednjič moraš ravnati bolje.«

Šinkovec, Igor; Gombač, Žiga: Hlapec Jernej in pasja pravica: po motivih povesti Hlapec Jernej in njegova pravica Ivana Cankarja. [Strip.] Bevke: Škrateljc, 2017. Število strani: 92.

V pričujočem stripu refleksijo dileme med pravom in pravičnostjo ustvarjalca Igor Šinkovec in Žiga X Gombač aktualizirata in na poseben način približata današnjemu bralcu. Knjiga, ki vas bo zabavala in vam dala misliti, vsekakor pa knjiga, po branju katere boste hoteli znova poseči po Cankarju. Bralca čaka vznemirljivo branje in kot nož ostra stališča, ki jih idealist Jerman zagovarja vse do bridkega konca.

Piwkowska, Anna: Frančiška. [Roman.] Ljubljana: Mladinska knjiga, 2016. Število strani: 223.

Roman lahko beremo kot zgodbo o življenju štirinajstletne Frančiške, ki se spopada z vse več težavami. Ko zboli mama, se mora preseliti k babici, ki je zanjo popolna tujka. V strahu pred izgubo se sooča še z osamljenostjo, ljubezenskimi in prijateljskimi tegobami. Ko je v največji stiski, najde poezijo, jo začne brati in tudi sama ustvarjati. Preko poezije skuša reševati svoje probleme, ki ji predstavljajo navdih za ustvarjanje. Zato je lahko to tudi zgodba o poeziji, ki nam odstira življenje omenjene deklice. Roman pa je tudi oda poeziji in nam predstavi nekaj pomembnih pesnic iz svetovne in poljske literarne zgodovine.

Ness, Patrick: Sedem minut čez polnoč: napisano po zamisli Siobhan Dowd. [(Znanstveno)fantastična proza.] Ljubljana: Mladinska knjiga, 2013. Število strani: 214.

S tem delom, ki je nastalo po zamislih prezgodaj umrle pisateljice Siobhan Dowd, je avtor stopil na nov teren, saj nam predstavi zgodbo o trinajstletnem Conorju, pred katerim je velika življenjska preizkušnja. Njegova mati je namreč hudo bolna, kemoterapija in nova zdravila pa pri njej skoraj ne zaležejo več. Conorja tako začne ponoči obiskovati pošast, ki pa ni taka kot iz njegovih nočnih mor, ne, divja je, odločna, sili vanj, mu pripoveduje nelogične zgodbe, hkrati pa ga spodbuja, da od misli in besed preide k dejanjem. Knjiga o tem, kako se spopasti s svojimi največjimi strahovi.

Visočnik, Julijana: The Roman inscriptions from Celeia and its ager. Celje; Ljubljana: Celjska Mohorjeva družba: Društvo Mohorjeva družba, 2017. Število strani: 503.

Monografija o rimskih napisih Celeje in njene okolice prvič na enem mestu zbere vse rimske (latinske) napise iz Celeje in njene okolice – žal z izjemo tistih najdenih v zadnjih letih, ki jih bo v prihodnosti objavil kakšen drug strokovnjak. Napisi, med katerimi so danes žal premnogi izgubljeni, nas popeljejo v čudoviti svet rimskega provincialnega mesta, kjer sta se več čas obstoja mešala domač (avtohtoni) princip in tisti, ki so ga s seboj prinesli novi gospodarji noriškega (pa tudi širšega) prostora. Domača imena, božanstva, ikonografija na eni strani ter rimski uradniki, vojaki in svečeniki na drugi potrjujejo prav to. Napisi nam torej predstavijo konkretne posameznike in njihove usode, poklice in zadolžitve, kultno religiozne prakse in družbeno razslojenost: sužnje in osvobojence; municipalno elito: mestne svetnike in župane; tujce, ki so v Celejo pripotovali od daleč itd. in zdi se, kot da meje ne obstajajo.

Poljak Lukek, Saša: Ko odnosi postanejo družina: oblikovanje edinstvenosti in povezanosti skozi razvojna obdobja družine. Celje; Ljubljana: Celjska Mohorjeva družba: Društvo Mohorjeva družba, 2017. Število strani: 199.

Z oblikovanjem partnerskega odnosa in družinskega sistema se ne združita le dva posameznika, ampak spomina dveh družin. Monografija odstira vpogled v družinski razvoj, v medosebno dinamiko družinskih odnosov, ki ne omogoča le razumevanja razvoja najbolj ranljivih družinskih članov, otrok, ampak podaja razumevanje potenciala, ki ga imajo družinski odnosi za razvoj osebne edinstvenosti odraslega v vlogi partnerja, staršev, snahe oziroma zeta, tašče oziroma tasta, starih staršev … Knjiga tako prinaša vpogled v boljše razumevanje samega sebe, pomaga pri razvoju empatije do drugega in pri razvojnem delu z družinami, ki so se znašle v stiski.

Perlmutter, David: Zdravi možgani: moč črevesnih mikrobov za zdravje in zaščito vaših možganov – za vse življenje. Ljubljana: UMco, 2017. Število strani: 360.

Mnoštvo mikrobov in bakterij, tako dobrih kot slabih, pomembno vpliva na človekovo razpoloženje, libido, metabolizem, imunski sistem in zdravje možganov. V knjigi Zdravi možgani nam je avtor pojasnil izvor in pomembnost teh mikroskopsko majhnih organizmov, ki so naravno prisotni v človeškem telesu in so, kot dokazujejo številne raziskave, ključnega pomena za splošno dobro počutje in duševno zdravje človeka. Na podlagi najnovejših znanstvenih dognanj pa Perlmutter poveže delovanje svojstvenega sistema bakterij v človeškem telesu z zdravjem možganov. Pojasni nam vplive, ki ga ima delovanje gastrointestinalnega trakta na nastanek in razvoj številnih degenerativnih bolezni živčnega sistema in možganov ter drugih psiholoških bolezenskih stanj, kot sta npr. depresija in tesnobnost. V šestih razumljivih korakih avtor predstavi praktične načine, kako lahko okrepimo delovanje črevesja, hkrati pa knjiga vsebuje tudi konkreten prehranski načrt, s katerim boste ob vzpostavitvi ravnovesja vaše bakterijske flore poskrbeli tudi za zdravje vaših možganov.