Obisk pisateljice Mojce Kumerdej

V okviru priprav na Cankarjevo tekmovanje smo 10. januarja 2018 na Prvem odru gostili pisateljico Mojco Kumerdej, avtorico knjige Temna snov. Pogovor s pisateljico je vodila dr. Blanka Bošnjak, izredna profesorica oddelka za slovanske jezike in književnosti FF UM.

 

Mojca Kumerdej je gotovo eno najboljših ženskih peres sodobne slovenske proze. Doslej je izdala dva romana (Krst nad Triglavom, Kronosova žetev) in dve zbirki kratkih zgodb (Fragma, Temna snov), veliko pa je objavljala tudi v domačih in tujih literarnih revijah, časopisih in antologijah. Njena dela so bila prevedena v mnoge tuje jezike, deležna pa so tudi mnogih priznanj in nagrad.                                                    Tako je leta 2016 kot prva tuja avtorica prejela nagrado Kočićevo pero za pomembne dosežke v sodobni književnosti. Leto pozneje je prejela nagrado Prešernovega sklada za roman Kronosova žetev. Aprila je z istim romanom osvojila nagrado kritiško sito, junija pa se je roman uvrstil med pet nominirancev za kresnika, nagrado za najboljši slovenski roman.

 

S svojim globokim občutenjem stvari Mojca Kumerdej na duhovit, ironičen način zaobjema in osvetljuje vso dramo človeškega življenja. Izpovedna moč njene proze je vseobsegajoča, odzivnost na (kruto) realnost sodobne družbe intenzivna. Prav takšna pa je tudi pisateljica sama: njena sposobnost vživeti se v svet književnih junakov je izjemna, za bralca neprecenljiva.

Vso to energijo je bilo moč začutiti tudi v pogovoru z njo; navdušila je prav vse, ki smo ji prisluhnili.