Otvoritev razstave Zale Heric

V torek, 23. oktobra, je potekala otvoritev razstave Zale Heric z naslovom Vade mecum. Večer smo si popestrili tudi z glasbenim programom Roberta Babića ter branjem poezije Lee Belšak in Ine Likar.

Naslov razstave je latinski in pomeni pridi z menoj. Avtorica pravi, da se je za takšen naslov odločila zato, ker želi s temi risbami ljudi povabiti v intimni svet ženske.

Zala Heric obiskuje četrti letnik klasičnega programa Prve gimnazije Maribor. Prihaja iz Selnice ob Dravi. Vedno je uživala v umetnosti in se že od malih nog rada likovno izražala. V šolskem letu 2016/2017 je prejela 1. nagrado na Prešernovem natečaju na področju risbe, leto kasneje pa srebrno, kar kaže na izjemen talent avtorice.

Dela prikazujejo, kako ženska dojema samo sebe, kako nanjo vpliva položaj v družbi. Gre za ženske akte. Na vprašanje, čemu je izbrala prav ta motiv, avtorica odgovarja, da je vzrok v tem, da se mora ženska v družbi ponavadi do konca razkriti, razgaliti, če želi kaj doseči. Poudarja tudi, da družba žen-ske, ki se za nekaj zelo trudijo, ponavadi na žalost strogo zavrne ̶ zato je v risbe vključila tudi prizore BDSM. V delih tako ženska zunanjost, torej telo, odslikava njeno notranjost. Risbe prikazujejo tudi trpljenje ženske, ki se v svetu ne znajde, saj se ne more ali ne zna izkazati in izraziti tako, kot si sama želi. Risbe so na pogled dokaj abstraktne, avtorica obiskovalcem pušča prosto pot in domišljijo, da si ustvarijo svojo zgodbo o pričujočih risbah. Linije so enostavne, gre večinoma za konture, ki so pri-spodoba za svet, ki žensko omejuje. Risbe so narisane v različnih tehnikah: pastel, oglje in tempera.

Razstavo si bo mogoče ogledati do 16. novembra.

Julija Hedl