Prešernov natečaj 2019

Na letošnji Prešernov natečaj je prispelo veliko število literarnih, likovnih in glasbenih del.

Komisije, ki so jih sestavljali profesorji Prve gimnazije, so dela skrbno pregledale in ocenile ter pohvalile in nagradile naslednje dijake.

prilosec cost Na literarnem področju je:

release betnovate ointment buy 3. nagrado prejela  Jana Zorko iz 2. c

V ciklu štirih pesmi nam razkriva lirski subjekt, ki je med ljudmi nemočen in osamljen, toda v sebi nosi nepremagljivo željo po sprejetosti in svobodi. Tako nas opozarja na stiske sveta. Moderne pesniške oblike so besedno bogate in slogovno polne, v njih je čutiti moč barvnih odtenkov, kar izpoved bogati.

http://www.trexditchers.com/14797-nexium-best-price.html prav tako

lantus cost officiate 3. nagrado je prejela  Maiken Zupančič Danko iz 4. b

V 16 pesmih z naslovom Staranje ženski lirski subjekt izraža svoje pretanjene občutke in misli ob povsem običajnih motivih, značilnih za odraščajoče dekle, ki so predstavljeni iskreno, oblikovno urejeno ter jezikovno zrelo s spoštljivo zavestjo o smislu in pomenu vsakdanjih mladostnih doživetij.

coordinate orlistat uk 2. nagrado je prejel  Jure Januš iz 3. a

Pesniško, pripovedno in dramsko besedilo, Vrbi, 2118 in Penzionisti, predstavlja avtorja, ki v različnih zvrsteh razkriva svojo vsestransko književno naravnanost, nekoliko boljšo v prozi in dramatiki kot v poeziji, a vseskozi učinkovito s svojimi idejami ter dovolj kvalitetno, da presega ostale literarne poskuse, poslane na letošnji Prešernov natečaj.

1.nagrado je prejel  Vid Lobnik iz 4. b

Evrazijski romarji je cikel 10 daljših pesmi v svobodnih verzih in jezikovno razkošen prelet aktualnih dogajanj v domovini in svetu. Lirski subjekt predstavlja družbene motive in sebe v njih z originalno metaforiko, duhovitimi paradoksi in ironijo, ki kljub absurdni igrivosti resno nagovarja bralca k premisleku o problematiki časa, v katerem živimo.

Na likovnem področju je komisija nagrade in pohvale podelila za slikarska dela in fotografije.

Za slikarska dela je podelila dve nagradi, šest prispevekov je posebej pohvalila.

Pohvale so prejeli:

Gregor Pörš iz 4. c

za sliko velike dimenzije, na kateri domuje barvno in motivno minimalistično oblikovana ideja krajine.

Aljaž Jazbinšek iz 3. d

za risbe, v katerih z izjemno natančnim opazovanjem poda izbrani motiv naše realnosti.

Lea Marks iz 3. b

za risbe in akvarele, v katerih se poigrava z barvitim povezovanjem stvarnega in sanjskega sveta.

Maša Štraus iz 2. f

za realistični portret in barvni akvarelni risbi deklet ali vilinskih bitij, ki v spomin prikličeta pravljični svet.  

Patricia Kohek iz 4. f

za surrealističo podobo, ki vzbuja in prebuja temne misli in hrepenenje po minuli lepoti.

in

Klea Jejčič Kremžar iz 3.a

za veliko sliko velikega kita, s katero opozarja na posledice globalnega onesnaževanja.

2. nagrado je prejela  Tjaša Šimunič iz 4. b

Tjaša je komisijo prepričala z dvema slikama na platnu, kjer je v romantično tenebristični maniri upodobila motiv ženske figure v krajini in po gotskem zgledu oblikovano krogovičevje, ki ga preraščajo vitice. Barvno modeliranje daje sodoben pridih arhetipsko nostalgičnim vsebinam. Sliki sta zreducirani na povsem monotono in ploskovito izraženo črno barvo ter prefinjeno svetljeno in temnjeno modro in rdečo.  

1. nagrado je prejela  Maiken Zupančič Danko iz 4. b

Maiken je komisijo prepričala s študioznim pristopom do likovnih vprašanj, med katerimi na prvo mesto postavlja človeško figuro. Lotila se je opazovanja golega telesa v gibu in predstavila natančen uvid v teksturo draperij, ki prekrivajo telo. Dela na papirju tvorijo zanimiv kolaž, v katerem razpršeno bivajo simboli, živali, obrazi ali celopostavne figure. Povezujeta jih ekspresivna risba in barva. Prav posebno odličnost pa je zaznati v psihološkem podajanju obrazne mimike, ki poudarja avtoričin razmišljujoč karakter. 

Na področju fotografije je komisija podelila eno nagrado in eno pohvalo:

pohvalo je prejel  Urban Tušek iz 4. b

za barvne fotografije, v katere so ujete zgodbe iz narave in mestnih okolij.

1. nagrado je prejela  Tinka Kovačič iz 4. e

Tinkina fotografija ali kolaž dveh fotografij je izrazito črno-bel in enako stroga je tudi kompozicijska zgradba. Iz temnega, nedefiniranega ozadja diagonalno prodirajo mili obrazi, ki nemo zrejo, in namesto sporočila morda postavljajo vprašanje. Ponavljajoči motiv je kot odmev, ki priklene našo pozornost. Skrivnostnost pa je še stopnjevana v drugem delu sestavljene kompozicije, kjer nas iz iste temine presenetita svetli dlani. Komu pripadata? Eni, dvema ali vsem izmed domnevnih figur. Telesna redukcija, skrajna ploskovitost in izjemna plastičnost svojevrstno zagonetnost še stopnjujejo in fotografsko delo naredijo privlačno.

Za glasbena dela so bile podeljene naslednje nagrade:

3.nagrado je prejel  Robert Babić iz 4. a

Robert, vsestranski glasbenik, je na natečaj poslal dve avtorski skladbi Prozorna in Revenge, za kateri je napisal besedilo in spremljavo. Avtor sicer izhaja iz klasične glasbene izobrazbe, a tokrat nam postreže z drugačnim žanrom. Gre za rock skladbi z močno poudarjenim kitarskim zvokom in izpovednim besedilom, ki govori o aktualnih temah  mladega človeka v današnjem času.

2. nagrado je prejel  Lucijan Pustoslemšek iz 3. f

Dan v Parizu je glasbeni potopis fantazijskega potovanja v prestolnico Francije nekje v 19. stoletju. Je konceptualni cikel skladb, ki opisujejo doživetja in spoznanja subjekta v različnih okoljih. Cikel je sestavljen iz štirih delov: Na vlaku, Vtisi, Salon in Skušnjava.

Avtorsko delo je nastalo z domiselno združitvijo prijetno nežnih, zasanjanih in preprostih klavirskih skladb ter posnetkov iz okolja, ki ustvarijo resnično vzdušje pariškega okolja.

Skladbam je priloženo tudi spremno besedilo, ki poslušalca skupaj z glasbo popelje v subtilni svet popotnikove domišljije. Meja med domišljijo in realnim svetom je glasbeno zabrisana.

  1. nagrado je prejel   Peter Markoli iz 3. g

Peter je mlad perspektiven kitarist, ki se vsako leto predstavi na našem Prešernovem natečaju tudi kot komponist. Letošnja kompozicija za kitaro z naslovom Prebujenje je skladba z ljudsko melodiko in moderno harmonijo. Glasbeno delo  je samo po sebi ciklično, slišimo več kontrastnih delov, a deluje kot celota, saj jih avtor mojstrsko poveže. Skladba odraža avtorjev prefinjen odnos do svojega inštrumenta in zvočnih zmožnosti, ki jih ta ponuja.  Poslušalec lahko uživa v različnih glasbenih razpoloženjih, podprtih z avtorjevim  izjemnim smislom za harmonijo.

Komisija za likovno področje Prešernovega natečaja je podelila tudi posebno pohvalo Katji Kočevar iz 3.a za oblikovanje plakata in priznanj Prešernovega natečaja 2019. Avtorica je na izviren in likovno ustrezen način vizualno pospremila Prešernov natečaj.

Vsem nagrajenim in pohvaljenim dijakom iskreno čestitamo in vas vljudno vabimo, da si nagrajena in pohvaljena  likovna dela ogledate v Mladinskem razstavišču Avla.