Razstava Natalije Rojc Črnčec, prof.

v Obvestila

Naša profesorica likovne umetnosti Natalija Rojc Črnčec od 12. aprila do 5. maja razstavlja novo prostorsko postavitev z naslovom Tišina barve, 2016 – 2018, v Savinovem likovnem salonu v Žalcu.

Iz spremnega besedila kustosinje mag. A. Rakovec: ….Modra barva, ki ji je Črnčeveva zapisana že od zgodnjega obdobja tokrat služi za ozadje, sestavljeno iz miniaturnih trikotnikov različnih oblik. Ultramarin modra v spreminjajočih se odtenkih ustvarja dinamično polje, ki ga dopolnjuje bela pulzirajoča linija v vmesnih prostorih med trikotniki, s čimer nastaja risba v negativu. Linija ni obrobni rezultat strukturiranja površine, temveč osrednji likovni element, ki ga avtorica oblikuje s premišljenim pozicioniranjem barvnih ploskev, da doseže gibanje in prepletanje črt. Na preseciščih nastale točke prikličejo v spomin zvezdne konstelacije, dinamična linija pa nenehno gibanje, vrtinčenje, zgoščevanje, s čimer umetnica ustvari kontrast umirjeni modri. Slednje bi lahko vzporejali z nočnim nebom, ki za navidezno nespremenljivostjo v svojih globinah skriva gibanje teles, spreminjanje, raztezanje, krčenje, pulziranje …

Natalija Rojc Črnčec je ena vidnejših ustvarjalk mariborske alternativne umetniške scene. Z različnimi umetniškimi projekti se že več kot dvajset let predstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah. Tokrat razstavlja skupaj z akademsko slikarko Simono Šuc.