Program dela

Program aktivnosti Prve gimnazije

Cilji:

  • Dijaki pridobijo znanje o delovanju Evropske unije in okrepijo državljanske kompetence, kot npr. kritično mišljenje ali politično-državljanska ozaveščenost, ki so bistvenega pomena na njihovi poti do dejavnih in odgovornih državljanov.
  • Program Šola ambasadorka Evropskega parlamenta je program Evropske unije, ki je namenjen tudi kritičnemu raziskovanju sveta, v katerem živimo. Naslavlja tako dijake kot učitelje in jih vabi k premisleku o občutljivih aktualnih temah, h globalnemu učenju, k raziskovanju problemov, ki zadevajo vsakodnevno življenje mladih in k ustvarjanju prostorov sobivanja.
  • Sodelujoči učitelji Miha Debenak, Darja Emeršič, Mitja Kobale, Blanka Pokeršnikse bomo udeležili enega do dveh strokovnih usposabljanj v Ljubljani in z prevzetim izobraževalnim gradivom usmerjali delo dijakov na izobraževalnih modulih, ki jih ponuja projekt.
  • Predelali bomo štiri izobraževalne module, v okviru katerih bomo samostojno iskali vire, povabili goste in skupaj z njimi na okroglih mizah ali predavanjih analizirali aktualne teme, vrednote, politike EU, ki zadevajo mlade in vsakodnevno življenje ljudi.
  • Usvojena znanja in ugotovitve ter dosežke projekta bodo dijaki prenašali na druge dijake šole in izven – na izvorne osnovne šole ter v lokalno okolje.
  • Na šoli bomo v knjižnici ter na spletni strani šole ustanovili info točko, kjer bomo predstavljali evropske vsebine, poročali o aktivnostih ter dijake in profesorje seznanjali z dosežki.
  • Na šoli se bostadva dijaka potegovala  za ambasadorja ali ambasadorko šole in si s tem omogočila odhod na simulacijo delovanja Evropskega parlamenta v Strasbourgu (po programu predvidoma jeseni 2018).

Dijaki, vključeni v program, bodo prednostno sodelovali na dogodkih Informacijske pisarne EP.

 

  • Prva gimnazija Maribor se s temi aktivnostmi poteguje za  naziv in plaketo »Šola ambasadorka«.

 

 

Voditeljica projekta na šoli s člani projektnega tima

 

Blanka Pokeršnik, prof.

Oglejte si film tekmovalne ekipe Prve gimnazije Maribor, s katerim so 11. 11. 2017 v Ljubljani med drugim tekmovali na Evrošoli 2017 in prejeli eno od nagrad: Kaj pa tebi pomeni EU.

Režija in produkcija: Petar Mrdović

Ostali sodelavci:
Alen Golež
Marc P. Krempl
Anja Raduha
Nina Slanič
Žiga Stopinšek

Aktivnosti

Modul 1 – Spomini

 


Modul 3 – Lizbonska pogodba v stripu


Modul 3 – Mladi in Slovenija v ter o Evropski uniji

VREDNOTE
ALI STE VEDELI?
JAVNO MNENJE O DEMOKRACIJI V EU
ORGANIZACIJE IN SKUPNOSTI V EU
PRIHODNOST EVROPE

Modul 1 – Zgodovina Evropske unije


Kulturna raznolikost Evrope v božično-novoletnem času

Novosti

Greenpeace Slovenija na Prvi gimnaziji Maribor

V ponedeljek, 16.04.2018, sta dijake in profesorje Prve gimnazije Maribor obiskala prostovoljca organizacije Greenpeace, ki sta nam predstavila zgodovino in delovanje organizacije. Pogovarjali smo se o okoljskih problemih in možnih rešitvah, h katerim lahko pripomoremo prav vsi. Poučila sta nas o aktualnih problematikah, s katerimi se ukvarjajo vsi okoljevarstveniki in  nas povabila k sodelovanju pri kampanji “Zaščitimo Antartiko”, s katero želijo ustanoviti največje zavarovano območje na Zemlji. Na koncu so svojo priložnost dobili radovedni dijaki, ki so predstavnika Greenpeaca povprašali o zlatem rižu, odpadni plastiki in drugih temah, ki se neposredno tičejo delovanja Greenpeaca.

Dogodek je potekal v okviru delovanja Šole ambasadorke EP.

Janja Orovič in Karolina Trifunovič Kolarič, 3.b


Veleposlanik Zvezne republike Nemčije Klaus Riedel v prijetnem pogovoru z dijakinjami in dijaki Prve gimnazije Maribor

Prva gimnazija in Šola ambasadorka EP sta danes Na Prvem odru pripravili pogovor z nemškim veleposlanikom v Sloveniji g. Riedlom. Dijaki so mu za okroglo mizo postavili nekaj zanimivih vprašanj, ki zadevajo aktualne razmere v Evropski uniji in Nemčiji. Predvsem jih je zanimal veleposlanikov pogled na probleme mladih in možnosti študija tujcev v Nemčiji.
Obisk visokega gosta, ki si je z zanimanjem ogledal šolo in se seznanil z njeno dejavnostjo, pomeni obogatitev predstav o problemih in izzivih s katerimi so soočeni mladi.


Šola ambasadorka v pogovoru z evroposlancem Francem Bogovičem

V petek, 16. 3. 2018, bo ob 10.30 na Prvem odru pogovor z evropskim poslancem Francem Bogovičem in predstavitev njegove knjige Miha spozna Evropsko unijo, ki jo je v sodelovanju z Gimnazijo Ptuj pripravil z namenom, da bi Evropa postala mladim bolj prepoznavna.
Predstavitev omenjene knjige in pogovor s poslancem bo potekal v okviru Šole ambasadorke Evropskega parlamenta. V tem evropskem programu dijaki ambasadorji teoretično in izkustveno spoznavajo zgradbo in način delovanja Evropske unije ter ta znanja prenašajo na osnovne šole ter v številnih oblikah med svoje sošolce in v šolsko okolje.
Vabljeni na dogodek in k ogledu istoimenske podstrani na spletni strani šole ter ostalih info točk, kjer si boste lahko ogledali dejavnosti in ustvarjalne izdelke dijakov.


Prvogimnazijci v EP v Strasbourgu

Prvogimnazijci so 25. 1. 2018 za en dan postali evroposlanci. Na simulaciji plenarnega zasedanja mladih smo v okviru projekta Evrošole iskali rešitve za ključne probleme Evrope in razpravljali o prihodnosti Evropske unije. Naša močna področja v diskusiji so bila predvsem najbolj pereče teme kot so migracije in integracije tujcev, podnebne spremembe in obnovljivi viri ter prihodnost zaposlovanja mladih. V kvizu »Eurogame« so dijaki navezovali stike s sovrstniki iz drugih članic, v finalnem kvizu pa je zmagala ekipa, katere član je bil tudi naš dijak Domen Šuman. Neverjetna je bila delovna vnema, ki je povezovala mlade razpravljalce. Na poti v alzaško prestolnico smo se ustavili v Schengnu in turistično raziskovanje zaokrožili v Luksemburgu, pomembnem bančnem in administrativnem središču evro območja.

 

Ekipa Evrošole Prve gimnazije z našo mentorico profesorico Blanko Pokeršnik in spremljevalko profesorico Tatjano Košič

Dogodki - galerija slik

Greenpeace Slovenija na Prvi gimnaziji Maribor


Veleposlanik Zvezne republike Nemčije Klaus Riedel v prijetnem pogovoru z dijakinjami in dijaki Prve gimnazije Maribor


Obisk evropskega poslanca Franca Bogoviča 16. 3. 2018

 

 


Obisk parlamenta v Strasbourgu

Medijski odzivi dogodkov

Veleposlanik ZRN Klaus Riedel gost Prve gimnazije Maribor

 


Obisk evropskega poslanca Franca Bogoviča na Prvi 16. 3. 2018

Oglejte si prispevek o obisku na TELE M (od 2 minute naprej): https://www.rtvslo.si/tvmaribor/oddaje/16

in na FB strani poslanca Franca Bogoviča:

FB