WestMUN v Londonu

Ana Marija Špes, Erik Kladošek, Anja Raduha, Marc Philip Krempl in Tjaša Šimunić smo pod mentorstvom profesorja Debenaka 31. januarja odpotovali v London, da bi se udeležili konference WestMUN, ki jo je priredila univerza University of Westminster.

V London smo prispeli dva dni pred konferenco in izkoristili dodatni čas za oglede mesta. Obiskali smo British Museum, National Gallery kar dvakrat in mnogo drugega. Kljub temu da je bilo hladno, deževalo ni, zato smo lahko uživali ob sprehajanju po mestu in ogledovanju prenekaterih znamenitosti.

Na konferenci smo sodelovali v treh komitejih: Anja in Erik sta debatirala o aktualnih problemih, Anja o enakopravnosti žensk, Erik pa o prodaji drog v manj razvitih državah in zaščiti pred računalniškimi vdori. Ana, Marc in jaz pa smo v posebnem komiteju kot glavne politične osebnosti Anglije 17. stol. »odigrali« angleško državljansko vojno.

Naučili smo se res veliko. Znanje angleščine (in francoščine) smo uporabili tudi v praksi, dobili smo vpogled v delovanje Združenih narodov in v politično dogajanje na Britanskem otočju v sredi 17. stoletja. Spoznali smo veliko novih kultur, saj so se konference udeležili študenti iz kar 25-ih držav. Izkusili smo angleški način življenja, usvojili podzemno, avtobuse, vlake itd. V Ljubljano smo se vrnili 5. februarja, sicer utrujeni, a kar je najbolj pomembno, vsi smo uživali in bi se takšne konference z veseljem udeležili še kdaj.

Tjaša Šimunić